Kiadványok

Elkészült a Kölcsönös megfeleltetés és a Nitrát gazdálkodói kézikönyv, amely letölthető a Kamara honlapjáról.

 

Mint arról már bizonyára értesültek, az agrártámogatások rendszere az idei évtől megváltozik. A támogatások jelentős részének igénybevételéhez azonban továbbra is feltétele marad a kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerének betartása. Ezek a szabályok többek között a környezet-, a talaj- és a vizek védelmére, a növény- és állategészségKM kézikönyvügyre, élelmiszer-biztonságra és az állatjólétre vonatkoznak, beleértve a Nitrát-direktíva követelményeit is.

A Zöldítési kézikönyv mellett a most kiadásra kerülő Kölcsönös megfeleltetés és a Nitrát gazdálkodói kézikönyv abban nyújtanak Önöknek segítséget, hogy bemutatják a kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerét, és annak legfontosabb változásait. 2015-ben változnak egyes jogszabályi keretek, és átalakulnak a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai is.

A Kölcsönös megfeleltetés egyik kulcsfontosságú eleme a mezőgazdasági eredetű nitrátterheléssel szembeni követelmények betartása is, mely lényegi elemét a „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” fogalmazza meg. Tudjuk, hogy a nitrogén létfontosságú tápanyag, nagy koncentrációban azonban környezetünkre és egészségünkre egyaránt káros. Ezért a gazdálkodóknak meg kell óvniuk a talajt, valamint a felszíni és felszín alatti vizeket a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésektől. A Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv ezeket a környezetvédelmi előírásokat ismerteti. Nitrát kézikönyv

A kézikönyv különösen hasznos azok számára, akik újonnan nitrátérzékennyé nyilvánított területen gazdálkodnak és a rendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezettek. A nitrátérzékeny területek lehatárolása ugyanis 2013. szeptember 1-től módosult, és az újonnan kijelölt területeken a HMGY szabályait 2014. szeptember 1-től be kell tartani.

Bízunk benne, hogy a kézikönyvek segítségül szolgálnak a gazdálkodók számára, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, sikeresen tudjanak megfelelni a gazdaságukra vonatkozó követelményeknek. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, forduljon bizalommal a falugazdászokhoz és a szaktanácsadókhoz.

Eredményes gazdálkodást kívánunk!

A Kölcsönös megfeleltetés kézikönyv itt, míg a Nitrát gazdálkodói kézikönyv itt érhető el.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ