Kiadványok

Megjelent a Kölcsönös Megfeleltetés és a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv. A kiadványok már letölthetők a Kamara honlapjáról.

Mint arról már bizonyára értesültek, az agrártámogatások rendszere az idei évtől megváltozik. A támogatások jelentős részének igénybevételéhez azonban továbbra is be kell tartani a kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerét. Ezek a szabályok többek között a környezet, a talaj és a vizek védelmére, a növény- és állategészségügyre, az élelmiszer-biztonságra és az állatjólétre vonatkoznak, beleértve a nitrát direktíva követelményeit is.

A zöldítésről szóló kézikönyv mellett a most megjelent Kölcsönös Megfeleltetés és Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv abban nyújtanak Önöknek segítséget, hogy bemutatják a kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerét, és annak legfontosabb változásait. 2015-ben ugyanis módosulnak a jogszabályi keretek, és átalakulnak a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai is.

A kölcsönös megfeleltetés egyik kulcsfontosságú eleme a mezőgazdasági eredetű nitrátterheléssel kapcsolatos követelmények betartása is, amelynek lényegi elemeit a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat (HMGY) fogalmazza meg. A nitrogén létfontosságú tápanyag, nagy koncentrációban azonban környezetünkre és egészségünkre egyaránt káros. Ezért a gazdálkodóknak meg kell óvniuk a talajt, valamint a felszíni és felszín alatti vizeket a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésektől. A Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv ezeket a környezetvédelmi előírásokat ismerteti.

A kiadvány különösen hasznos azok számára, akik újonnan nitrátérzékennyé nyilvánított területen gazdálkodnak és a rendelet alapján adatszolgáltatásra kötelezettek. A nitrátérzékeny területek lehatárolása ugyanis 2013. szeptember 1-től módosult, és az újonnan kijelölt területeken a HMGY szabályait 2014. szeptember 1-től be kell tartani.

Bízunk benne, hogy a kézikönyvek segítségül szolgálnak a gazdálkodók számára, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, sikeresen meg tudjanak felelni a gazdaságukra vonatkozó követelményeknek. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, forduljon bizalommal a falugazdászokhoz és a szaktanácsadókhoz.

Eredményes gazdálkodást kívánunk!

A Kölcsönös Megfeleltetés Kézikönyv itt, míg a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyv itt érhető el.

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ