Vármegyei hírek

Fontos, hogy minél több élelmiszert állítsunk elő Magyarországon – hangzott el a gazdafórumon.

A Közös Agrárpolitika (KAP) változásairól tájékoztatta a régió gazdálkodóit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatósága Gávavencsellőn. 

A szakmai fórum résztvevőit elsőként dr. Vinnai Győző köszöntötte. A térség ország­gyűlési képviselője méltatta a rendezvény jelentőségét, hiszen sok minden megváltozik a KAP új rendszerében, és ezekkel tisztában kell lenniük a gazdálkodóknak.

Fontos az összefogás 

– Az elkövetkező időszakban nagy hangsúlyt kap az oktatás és az innováció, valamint a gazdálkodók összefogása – fogalmazott. Rácz Imre, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara vármegyei elnöke az agráriumot érintő aktualitásokról beszélt a gávavencsellői gazdafórumon.  – Nagyon fontos, hogy minél több élelmiszert állítsunk elő Magyarországon, és még nagyobb hangsúlyt kapjon az önellátó gazdálkodás. A kormány célja, hogy a hazai boltok polcaira nyolcvan százalékban magyar élelmiszer kerüljön. Fontos, hogy a zöldséget, gyümölcsöt és az egyéb termékeket olyan piaci áron tudják értékesíteni a gazdák, ami biztos megélhetést biztosít a számukra. A fő cél a piaci biztonság megteremtése, ahogy az is prioritás, hogy a hazai boltokba túlnyomórészt magyar élelmiszerek kerüljenek – emelte ki Rácz Imre, aki előadásában beszélt az alma piaci helyzetéről és a tavaly nyári aszályról is. Elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből 6400 gazdálkodó adott be kárenyhítő juttatás iránti kérelmet, ezekről legkésőbb a hónap közepéig mindenki meg fogja kapni a kifizetésről szóló határozatot. 

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára előadásában a Vidékfejlesztési Program új feltételrendszeréről beszélt. Hangsúlyozta, hamarosan megjelenik ezzel kapcsolatban egy minden részletre kiterjedő kiadvány.

Mezőgazdasági digitalizáció 

– A fiatal gazdálkodók hektáronként 150 euró támogatásban részesülhetnek az alaptámogatásokon felül. Hatalmas előrelépés, hogy Magyarország kormánya nyolcvan százalékra növelte a hazai társfinanszírozás mértékét. Az új uniós költségvetési ciklusban 5300 milliárd forinttal több támogatás érkezik majd az előző ciklushoz képest, a beruházási típusú támogatásokra fordítható keretösszeg 2900 milliárd forinttal nő meg. Fontos megemlíteni, hogy eddig csak az 50 százalékot meghaladó mezőgazdasági árbevétellel rendelkező termelő tudott pályázni különféle beruházási típusú támogatásokra, ezt most 40 százalékra csökkentették – fogalmazott Papp Zsolt György. A helyettes államtitkár kiemelte, igyekeznek elősegíteni a mezőgazdaság digitalizációját, az ezzel összefüggő pályázat keretében 2400 darab traktorra, valamint 700 darab kombájnra adtak ki támogatói okiratot. 

– Az Agrárminisztérium egyik kitűzött célja, hogy legyen újra saját feldolgozóiparunk. Fontos a tudásátadás és a generációváltás elősegítése, ebben jelentős szerepet kapnak az agrárszakképzési centrumok. 2023-tól fontos a generációváltás és a fiatal gazdálkodók támogatása, patronálása – közölte a gávavencsellői gazdafórumon az agrártárca helyettes államtitkára. 

Kovács Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője a tavalyi esztendő tapasztalatait összegezte. Elmondta, 2022-ben 4712 támogatási kérelemmel dolgoztak, melyből 3631 jogosultsági ellenőrzését végezték el. Hozzátette, jelenleg 1024 támogatási kérelem áll elbírálás alatt. Tavaly 18 868 vármegyei ügyfél adott be egységes kérelmet, ezekkel összefüggésben közel 28,5 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak. 

Dr. Csepcsányi Zsolt, az agrárkamara körzetvezető falugazdásza az agrártámogatások kifizetésének új szabályairól beszélt. A szakember felhívta a figyelmet egy fontos dologra, miszerint a 2023. évi egységes kérelem benyújtásához és valamennyi közvetlen támogatási jogcíméhez jelenleg még csak a tárcarendeletek tervezetei állnak rendelkezésre, s mivel ezek még nem a végleges jogszabályok, változhatnak. Hozzátette, a 2023–2027-es közös agrárpolitikai ciklusban a klímavédelmi és környezeti intézkedések a II. pillérben (AKG ÖKO, AÖP) a gazdálkodók számára önkéntesen vállalható lehetőségek, míg az úgynevezett feltételesség a gazdálkodók számára kötelező. 

Forrás: SZON - Változnak a KAP szabályai

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám