Országos hírek

Az új közös agrárpolitikának egyik központi eleme lesz a szaktanácsadás, így a hazai rendszert is megújították. A cél, hogy az aktív szaktanácsadók adjanak hasznosítható információkat a gazdálkodók számára.


Május végén lépett hatályba a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló rendelet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – úgyis, mint az Országos Szaktanácsadási Központ működtetője – pedig az érintett szaktanácsadók számára konferenciát szervezett július 4-re, amelyen részleteiben megismertették az új jogi környezetet, a névjegyzékbe kerülés feltételeit és menetét, a támogatott szaktanácsadói státusz sajátosságait (az előadások összefoglalói a cikk végén találhatók).

Hogy miért is volt szükség a megújulásra? A tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb szaktanácsadót beengedje a rendszerbe. Ami, jegyezte meg, azért is fontos, mert a 2021-től induló uniós költségvetési időszakban a közös agrárpolitikának egyik központi eleme lesz a szaktanácsadás.

Persze nem mindegy, hogy ki, milyen céllal kíván részt venni ebben. Mint Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, minden, mezőgazdasági termelő részére szaktanácsadási szolgáltatást nyújtó szaktanácsadónak és szaktanácsadó szervezetnek kötelező bejelentkeznie a nyilvántartásba, és a kamara törekszik arra, hogy csak az aktív, a gazdálkodók számára érdemi szakmai segítséget nyújtó szakemberek maradjanak a rendszerben. Jelenleg 1023 szaktanácsadó szerepel a névjegyzékben, közülük 880-an aktívak.
– Minden, mezőgazdasági termelő részére szaktanácsadási szolgáltatást nyújtó szaktanácsadónak és szaktanácsadó szervezetnek kötelező bejelentkeznie a nyilvántartásba. Tehát ez a kötelezettség már nem csak a magánszemélyekre vonatkozik, és nem zárja ki az értékesítési és ügynöki tevékenységet végzőket a névjegyzékből. A jogszabály új szaktanácsadói státuszokat határoz meg, mely elsősorban a támogatott szaktanácsadók elkülönítését szolgálja a többi tanácsadótól. Támogatható státuszba csak azok kerülhetnek, akik nem végeznek értékesítési és ügynöki tevékenységet – tette hozzá.

A kamara megújította a szaktanácsadói képzési rendszert is. A NAK elnöke úgy fogalmazott, hogy minőségi szolgáltatás érdekében a szaktanácsadók számára elengedhetetlen a folyamatos tudásfrissítés, új módszerek, technológiák megismerése, továbbá az agrártámogatási rendszer teljes körű ismerete. Mindezért kötelező képzéseken kell részt venniük, és a meghatározott témákból sikeres vizsgát kell tenniük.
– A képzési rendszerrel elsődleges célunk, hogy a szaktanácsadók ismeretei és kapcsolatrendszerei bővüljenek, olyan újításokat vigyenek a gazdaságok szintjére, amivel a mezőgazdasági termelékenység és a jövedelmezőség növekedhet, és javul a vidéki életminőség – mondta.

Ha nem is szorosan, de az agrár-szaktanácsadói rendszer részének tekinthető a héten újjáalakult – a tudomány, az oktatás, a szakmai irányítás, az érdekképviselet legkiválóbb tagjait tömörítő – Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság, amelynek Jakab István NATAB-elnök szerint feladatai közé tartozik majd a szaktanácsadást végzők figyelemmel kísérése.

 


A konferencia előadásai

  pdf Bejelentkezés a névjegyzékbe - feltételek, eljárás ismertetése (1.34 MB)

  pdf Indul a támogatott szaktanácsadás (355 KB)

  pdf Tudásátadás 2020 után (934 KB)

  pdf Jogszabályi változások a szaktanácsadásban (1.00 MB)


Keresik a legjobbat

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén először hirdeti meg az Év Szaktanácsadója Díjat. A díj célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját. A díjra a szaktanácsadói névjegyzékben aktív státuszban nyilvántartottak jelölhetők 2019. augusztus 4-éig. A díjat az agrárminiszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adja át a 2019. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron. A felhívás itt érhető el.(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ