Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. október 18-án „Fenntartható Gazdálkodás” címmel nagyszabású szakmai konferenciát tart. Az eseményen részt vesznek Kelet-Közép-Európa agrárkamaráinak szakemberei, továbbá a téma amerikai szakértői is.


Az elmúlt évtizedek során számtalan kihívással szembesült az agrárium, amelyek kezeléséhez elengedhetetlenné válnak a gyakorlatorientált kutatások és a majdani kutatási eredmények megfelelő adaptálása. Az innovatív megoldások feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelés és erdőgazdálkodás gazdaságilag, környezetileg és társadalmilag is fenntartható legyen.

Emellett az Európai Unió úgy alakította ki közös agrárpolitikáját, hogy az támogassa az olyan gazdálkodást, amely – az éghajlatváltozással összefüggésben – élelmezésbiztonságot nyújt és elősegíti Európa-szerte a vidéki területek kiegyensúlyozott, fenntartható fejlődését, beleértve a termelési viszonyok szempontjából legkedvezőtlenebb területek fejlődését is.

A fenntartható gazdálkodás során több követelménynek is eleget kell tenni. Meg kell felelni a polgárok élelmiszerekkel kapcsolatos elvárásainak – elegendő mennyiségű, jó minőségű és biztonságos termékek széles választékát kell megfizethető áron kínálnia –, meg kell óvnia a környezetet, a gazdálkodónak pedig megélhetést kell biztosítania.
A fenntarthatóságnak a következő években minden szakpolitikában erőteljesebb hangsúlyt kell kapnia – különösen igaz ez az agrárpolitikára –, hiszen az agrárium szereplői azok, akik közvetlen kapcsolatban vannak a természeti erőforrásokkal, eredményességüknek fő meghatározója az azokkal való hatékony gazdálkodás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett annak érdekében, hogy a gazdálkodók az említett kihívásoknak megfeleljenek, versenyképesen és fenntartható módon tudjanak gazdálkodni. Ennek jegyében vagyunk aktív alapító tagjai a BioEast-kezdeményezésnek, illetve ennek mentén képzeljük el a 2020 utáni közös agrárpolitika megújítását is. Célunk egy közös álláspont kialakítása a jövőt illetően, amely biztosítja Közép-Kelet-Európa versenyképességének javulását, egy minden szempontból fenntartható agrárgazdaság létrejöttét.

Az elkötelezettséget jelzi azt is, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. október 18-án a Magyar Tudományos Akadémián nagyszabású szakmai konferenciát tart a témában, „Fenntartható Gazdálkodás” címmel. Az eseményen a tervek szerint szó lesz többek között az USA agrárpolitikájáról és agrárinnovációjáról, az EU-ban elérhető agrárinnovációs támogatásokról, a BioEast-kezdeményezésről, az Európai Unió közös agrárpolitikájának jövőjéről, illetve a magyar agrárgazdaság helyzetéről és a KAP jövőjével kapcsolatos hazai álláspontról is.

A konferenciára többek között meghívtuk az osztrák, cseh, szlovák, lengyel, észt, lett, litván, román, bolgár, szerb, horvát és szlovén agrárkamarák elnökeit és szakértőit, a témában érintett hazai és külföldi vezető szakembereket, valamint a hazai társadalmi és szakmai szervezetek fő képviselőit. A felkért előadók: Sylvie M. Brouder professzor (Purdue Egyetem, USA – Indiana), David Kostelancik (Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, ideiglenes ügyvivő); Mihail Dumitru (DG AGRI, főigazgató-helyettes), Flavio Coturni (DG AGRI, főosztályvezető), Pekka Pesonen (Copa-Cogeca, főtitkár), Czerván György (Földművelésügyi Minisztérium, agrárgazdaságért felelős államtitkár), Juhász Anikó (AKI, főigazgató), Barend Verachtert (DG RTD, főosztályvezető), Diego Morales (USA, üzletfejlesztési igazgató).

A konferenciáról, illetve a programokról részletes tájékoztatás itt érhető el.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei