Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen rendezi meg – hagyományteremtő szándékkal – 2017. május 31.-június 1-én az I. NAK Szántóföldi Napokat. Az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá.

 


A néhány hete zárult AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n csak elképzelni lehetett, hogy az egyes monstrumok és munkaeszközök mire lehetnek képesek a hétköznapi, szántóföldi körülmények között. Néhány hónap múlva, a nyár elején viszont már meg is lehet tapasztalni, hogy valójában mit tudnak nyújtani és mutatni ezek: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai partnerével, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) közösen rendezi meg 2017. május 31.- június 1-én az I. NAK Szántóföldi Napokat. Az erről szóló együttműködési megállapodást a két szervezet vezetője, Győrffy Balázs NAK-elnök és Harsányi Zsolt MEGFOSZ-elnök február 13-án írta alá ünnepélyes keretek között.

 

Harsányi Zsolt (balra) és Győrffy Balázs szentesítette a megállapodást

 


Mint Győrffy Balázs elmondta, a kamara számos külföldi példát alapul véve és azokat a magyar viszonyokra alkalmazva igyekszik megszervezni az eseményt, amelynek helyszíne a Mezőfalvai Zrt. területe lesz. Itt közel 10 ezer négyzetméteren dübörögnek majd a több tízezernyi lóerővel a mezőgazdasági gépek és gépkapcsolatok.
– Azt a célt tűztük ki, hogy ez a két nap széles körű tájékozódási pont lehessen a gazdálkodóknak, és a gépbemutatók mellett a demoparcelláknál termesztéstechnológiai újdonságokkal is készüljünk, hogy aztán az első kézből kapott információkat a gazdák beépíthessék a napi munkába. Kiemelt figyelmet szentelünk a precíziós gazdálkodásnak is, láttatva azt, hogyan működnek ezen eszközök, és azt, hogy e téren hol tart ma a világ és hol tart a magyar gazdálkodó. A precíziós gazdálkodásra áttérés, az informatika széleskörű mezőgazdasági alkalmazásával és a termesztéstechnológia modernizálásával, lehetővé teszi a környezetkímélő, hatékonyabb szántóföldi növénytermesztést is – tette hozzá a NAK elnöke.


Harsányi Zsolt annyival egészítette ki, hogy hagyományteremtőnek szánják az eseményt, és ezt figyelembe véve minden évben egy témát helyeznek fókuszba, idén ez a permetezés lesz. Mint mondta, egyfelől azért, mert az AgrárgépShow-n az átlagnál nagyobb érdeklődés mutatkozott ez iránt, így vélhetően júniusban is megmarad ez a figyelem, másfelől a környezetvédelmi szempontú gazdálkodás miatt amúgy is előtérben van.


Abban mindketten egyetértettek, hogy az egy helyszínre felsorakozó több, egymással összehasonlítható kiállító nem csak a jelenleg is gazdálkodóknak hasznos, hanem a fiatal gazdáknak és esetleg a pályaválasztás előtt álló még fiatalabbaknak is. Ők ugyanis képet kaphatnak itt arról, hogy a mezőgazdaság egész más, mint régen. Harsányi Zsolt szerint a munkaerőhiány nem most gond az agráriumban, hanem 5-10 év múlva lesz igazán az, ha nem gondoskodnak időben az utánpótlásról, a képzésről. Győrffy Balázs szerint ehhez „nulladik lépésként” a szakma presztízsét kell rendben tenni, és erre kiváló lehetőség az I. NAK Szántóföldi Napok. Mint mondta, ma már messze nem „olajos kulimunka ez”, hanem – többek között – nagy értékű gépek felelős irányítása, kezelése és tudatos használata is jellemzi.
– Nagy lelkesedéssel várjuk a júniust, hiszen ennyire koncentrált bemutató még nem volt idehaza. Bízunk benne, hogy sok újdonságot tudunk mutatni és nyújtani tagjainknak – jegyezte meg a NAK elnöke.

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

 


Megteremthető a technológiaváltás költsége
Harsányi Zsolt elmondta: a gépi és eszközháttér már ma rendelkezésre áll Magyarországon a precíziós gazdálkodás széleskörű hazai alkalmazásához. A múlt évi jó termés eredményeként a fejlesztések elkezdéséhez most a forrásfedezet is a legtöbb gazdálkodónál megteremthető a technológiaváltás elindításához. A NAK elnöke közölte: szakmai becslések szerint Magyarországon a precíziós gazdálkodásra való áttéréshez – mostani számítások szerint – mintegy 300 milliárd forint körüli összegre lenne szükség.


 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám