Országos hírek

A madárinfluenza kapcsán elrendelt járványvédelmi intézkedések után, az állatállomány forgalmi értékének megfelelő állami kártalanítás jár.

 


2016. november elején észlelték idehaza a madárinfluenza megbetegedést, az azóta eltelt időszakban a kitörések száma is növekedett és a fertőzött területek is egyre jelentősebbek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonnal megtette és azóta is megteszi a legfontosabb járványvédelmi intézkedéseket. A betegség főként Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék baromfiállományait érintette, továbbá az NÉBIH intézkedései Hajdú-Bihar megyére is kiterjedtek.
Azoknak, akiknek állatállományát az intézkedés következtében le kellett ölni, jár az állami kártalanítás.


A NAK felhívja az érintettek figyelmét, hogy – az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság álláspontja szerint – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény értelmében állami kártalanításra az előírt bejelentés teljesítésének időpontját követően, vagy a járványügyi intézkedés következtében elhullott, illetve a járványügyi intézkedésként leölt bejelentett állat, megsemmisített termék, anyag, eszköz és tárgy tulajdonosa jogosult. A kártalanítás összege pedig a törvény alapján az állat, anyag, eszköz vagy tárgy forgalmi értéke, nem pedig – az egyes médiumokban tévesen megjelent – csökkentett érték.(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei