Országos hírek

A gazdálkodók számára kedvezően változott a növényvédelmi gépek ellenőrzésének szabályozása. A NAK üdvözli a jogszabály-módosítást, és javasolja a gazdáknak, hogy várjanak növényvédelmi gépeik vizsgáztatásával a jogszabály további pontosításáig.

 


Számos gazdálkodó jelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felé, hogy jelentős és felesleges plusz tehernek tartja a növényvédelmi gépek kötelező műszaki vizsgálatával járó teendőket és kiadásokat. A vonatkozó korábbi jogszabály szerint ugyanis a három évnél idősebb, a rendeletben rögzített szigorú felülvizsgálaton át nem esett, vagy a felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel 2016. november 26. után tilos lett volna növényvédelmi tevékenységet végezni.


A felülvizsgálatról szóló jogszabály az említett eszközök rendkívül alapos vizsgálatát írta elő. A NAK álláspontja szerint a gépek felülvizsgálatának jelentősége nem kérdőjelezhető meg, azonban az uniós irányelv csupán egy szabályozási keretet hoz létre annak érdekében, hogy fenntarthatóvá váljon a növényvédő szerek használata, illetve az emberi egészségre és környezetre jelentett veszélye és kifejtett hatása csökkenjen. A NAK véleménye szerint egyszerűbb műszaki vizsgálattal is elérhető a kívánt cél, és ebben az esetben az ezzel járó költségek, az időráfordítás, és a gazdálkodókat terhelő műszaki vizsgálat díjtétele is csökkenne. Az időszakos felülvizsgálat során indokolatlan a részletes műszaki vizsgálat, hiszen az már az adott gép forgalomba hozatalakor megtörténik. Mindezek mellett a gazdaságos termelés érdekében a növényvédelmi gépek jó karban tartásában, rendeltetésszerű és hatékony működésében alapvetően maguk a gazdálkodók is érdekeltek, többek között a növényvédelmi készítmények magas árai miatt is.

Megbízható gépekre van szükség


Mindennek jegyében a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kérte a Földművelésügyi Minisztériumot a vonatkozó szabályozás megváltoztatására, enyhítésére. A szaktárca többek között a NAK kezdeményezésére a gazdálkodók számára kedvezően módosította a vonatkozó rendeletet (71/2016. FM rendelet 43/2010.). A NAK bízik abban, hogy nem lesz szükség a korábban tervezettekhez hasonló szigorú és költséges ellenőrzésre. A szabályozás pontosítása még folyamatban van, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara addig is javasolja a gazdálkodóknak – akiket így már a korábbi, 2016. november 26-ra vonatkozó határidő sem szorít –, hogy egyelőre várjanak a növényvédelmi gépeik vizsgáztatásával.
A kamara azt javasolja a jogalkotónak, hogy a növényvédelmi gépek vizsgáztatását a jövőben a növényorvosok szemrevételezéssel végezzék, és csak abban az esetben kelljen a gépet vizsgálatra bejelenteni valamely ellenőrző állomásra, ha problémát találnak. A módosított jogszabályban már tételesen szerepel az is, hogy a korábbi szigorú, most finomított előírás a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezésekre nem vonatkozik.

 


(NAK)

 


Növényorvosok a felülvizsgálat mellett

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Növényorvosi Napja a szakma legrangosabb éves eseménye, amelyet 2016. november 9-én, Gödöllőn immár tizenegyedik alkalommal rendeztek meg. Az mostani esemény egyik kiemelt témája volt a felelős és biztonságos növényvédő szer felhasználás, amelynek során szóba került a növényvédő gépek aktuális felülvizsgálata is.
A kamara úgy véli, a növényvédő szerek szakszerű és jogszabály szerinti felhasználása az élelmiszer-biztonság egyik sarokköve. Ez fokozottan igaz a növényvédő szerek forgalmazására és vásárlására is. A növényorvosi vény garancia arra, hogy csak az arra jogosultak használhassák fel ezeket az anyagokat a szükséges szaktudással, megfelelő szakirányítás mellett. A vénnyel történő visszaélések lehetőségének visszaszorítása érdekében bevezették a kötelező szakirányítói szerződést, valamint az új elektronikus növényorvosi vény rendszert. Napirenden van a növényvédő gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatának bevezetése is, amellyel szemben az Európai Unió szigorú elvárásokat támaszt. Az EU-s jogszabályok előírásai alapján 2016. december 14-e után műszaki felülvizsgálaton részt nem vett géppel növényvédelmi munkát végezni nem lehet. (novenyorvos.hu)


 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám