Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2024. május 13. és május 26. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Az elmúlt két hétben szinte minden nap kialakultak záporok, zivatarok, többfelé a zivatarokat felhőszakadás, kisebb méretű jég kísérte. Helyenként a viharos széllel kísért heves zivatarokból nagyobb mennyiségű csapadék hullott, melynek következtében villámárvizek is kialakultak. A talajgenerátorok bekapcsolására az említett időszakban összesen 12 napon volt szükség.

Az érintett talajgenerátorokat a jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően hozták működésbe kollégáink.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyi órát kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 

1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban május 13. és május 26. között

 

2. kép: Jégkárveszélyességi térkép május 13. és május 26. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

Május 17. követően csapadékosra fordult az idő hazánkban, az azóta eltelt időszakban az ország döntő részén 15 és 70 mm közötti csapadék hullott, néhol még ennél is jóval több esett (3. kép). A záporos csapadékforma miatt nagyok a területi különbségek, kisebb foltokban csak kevés eső hullott. 

A pünkösdi hosszú hétvége időjárási szempontból izgalmasan alakult. Zivatarok, szupercellák, jégesők tarkították a 4 nap időjárását, melyeket több helyen felhőszakadás is kísért, az egész országban enyhítette a lehullott csapadék az aszályos időszakot. Az esős periódusokat napos időszakok váltották, melynek következtében helyenként a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet, mely újabb táptalaja volt a további zivatarok kialakulásának. A május 17-i és 19-i szupercellás zivatarokat néhol dió nagyságú jég kísérte, de a védekezésnek köszönhetően ezek kivételével mindenhol többségében borsó nagyságú jég hullott, melyek minimálisan kárveszélyesek. Részletek itt: (https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/107203-enyhitette-az-aszalyt-a-viharos-punkosdi-hetvege-a-jeger-mukodesere-orszagszerte-szukseg-volt)

3. kép: 10 napos csapadékösszeg a május 26-i állapot szerint

 

A Kárpát-medencében a nedves, labilis levegő következtében a már említett pünkösdi hétvégét követően is kedvezőek voltak a feltételek a záporok, zivatarok kialakulásához. A talajban rendelkezésre álló kellő mennyiségű nedvesség és a rövid napsütéses időszakok, „jó táptalajt” biztosítottak a zivatarok kialakulásához.

Május 24-én, pénteken zápor, zivatar többfelé előfordult, az intenzívebb gócokat felhőszakadás, jégeső, néhol viharos széllökés kísérte.

Sorozatban érkeztek felhőszakadással a zivatarok az északi tájakra, Lőrincin közel 100 mm esett, ami meghaladta a májusi átlag csapadékmennyiség másfélszeresét (az idokep.hu mérése szerint). A zivatarokat több helyen nagyobb mennyiségű, de nem károkozó méretű jég kísérte. Az észlelések szerint (4. kép) csak kisméretű jég hullott a legtöbb esetben.

Az idei évben eddig 17 felhőtölcsért (tubát) regisztráltak, ebből 7 db-ot május 23-án és 24-én!  Ezek közül május 24-én, péntek délelőtt Rákóczifalva környékén az egyik tuba földet ért, vagyis kialakult az év első tornádója (5. kép). (https://www.idokep.hu/hirek/megvan-az-idei-elso-tornado)

4. kép: Mezőcsáton május 24-én a zivatarokat felhőszakadás és nagyobb mennyiségű jég kísérte

 

 5. kép: Tornádótérkép

Május 25-én, szombaton a gomolyfelhő-képződés napközben erőteljesebbé vált; a Dunántúlon, az Észak-Alföldön a záporok mellett zivatarok is képződtek.

Az egyik legerősebb zivatarcella a Bakonyon haladt keresztül, Eplényre rövid idő alatt 30 milliméter csapadék zúdult jégesővel kísérve. Nyugaton a lassan mozgó és nagy területet felölelő cellákból nagy mennyiségű csapadék hullott. Sárváron csak lassan lehetett közlekedni az utakon átfolyó víztől. Az intenzív zivatarrendszer hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, így villámárvizek alakultak ki.

Európa több területén is komoly károkat okoztak a heves zivatarokat kísérő nagyobb méretű és mennyiségű jégszemek, így már májusban is jelentős károk keletkeztek az egyes növénykultúrákban, ingó és ingatlanokban. A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően, ekkora károkat nem okoztak az elmúlt 2 hét heves zivatarjai:

 • Ausztria (6. kép)
 • Bulgária (7. kép)
 • Csehország (8. kép)
 • Franciaország (9. kép)
 • Koszovó (10. kép)
 • Lengyelország (11. kép)
 • Olaszország (12. kép)
 • Szerbia (13. kép)

6. kép: Ausztriában május 17-én nagyobb mennyiségű jég okozott több helyen problémát

 

 7. kép: Bulgáriában május 22-én nagy jégdarabok okoztak károkat

 

 8. kép: Csehországban május 19-én kísérte a zivatarokat nagyobb méretű jég

 

 9. kép: Franciaországban okozott több helyen károkat a jég

 

 10. kép: Május 21-én Koszovóban is károkat okozott a nagyobb méretű jég

 

 11. kép: Május 20-án Lengyelországban is felhőszakadás és jég kísérte a zivatarokat

 

 12. kép: Mezőgazdaságban is jelentős károk keletkeztek Olaszországban május 15-én

 

 13. kép: Hatalmas jégdarabok hullottak május 21-én Szerbiában

 

Források:

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám