Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2024. április 15. és 28. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Április 15. és 28. közötti időszak időjárása szélsőségesen indult/alakult, mivel az április 15. előtti 3 hét nyáriasan meleg, száraz időjárásának egy markáns hidegfront vetett véget április 16-án.

A nedves és hideg léghullámok érkezése meghatározta az időszak első felének alakulását, mivel áprilisi időjárásra nem jellemzően több jégveszélyes zivatar alakult ki az országban. A talajgenerátorok 7 napon kerültek bekapcsolásra az időszakban. A hideg idő ellenére, több napon alakultak ki zivatarok, szupercellás zivatarok, melyeket többfelé búza, borsó nagyságú jég kísért hazánkban.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).


 1. kép: Egy generátorra jutó átlagos bekapcsolási időtartam órában, vármegyei bontásban április 15. és 28. között

 

2.kép: Jégkárveszélyességi térkép április 15. és 28. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

Az áprilisi időjárás a korábbi évekhez képest rendkívül szokatlanul alakult, hiszen április 15-én egy hidegfront hozott drasztikus változást az időjárásban:

 • Április 15-én több melegrekord is megdőlt a front érkezése előtt, Kiszombor állomáson országosan a legmagasabb hőmérsékletet mérték, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja 31,4 fokkal
 • Az április 15-i zivataros időjárási helyzetet, a napok óta fennálló szokatlan nyárias meleget lezáró hidegfront okozta, ami kellő mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, így „berobbantotta” a légkört. Ennek következtében tudtak kialakulni Mosonmagyaróvár és Sopron környékén szupercellás zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás és borsó nagyságú jég kísérte (3. kép). A hét folyamán szinte minden nap kialakult zápor, zivatar, melyeket apró szemű jég kísért.
 • A front érkezésével kedden több helyen 20 fokot csökkent a hőmérséklet, a délnyugati országrészben néhol 25 fokkal volt hidegebb a megelőző naphoz képest.
 • A front érkezésével április 16-án nem csak az Alpokba és a Tátrába tért vissza a tél, hanem hazánkban a Nagy-Hideg hegyen és a Mátrában is havazott.
 • A front érkezése további „veszélyt” is hozott magával, mivel április 19-től hajnali fagyokban volt részünk nem csak a fagyzugos területeken, hanem a Duna-Tisza közén is -3 fok körüli értékeket mértek.

 

3. kép: A Sopron környéki szupercellás zivatarokat apró szemű jég kísérte április 15-én

 

Az időszak második felében egy mediterrán ciklon határozta meg időjárásunkat, ami április 22-én érte el hazánkat. A csapadékrendszer érkezésének köszönhetően országos, áztató eső öntözte a földeket keddről szerdára virradó éjszaka (4. kép). Szerda délután a Tiszántúlon egy-egy zivatar is előfordult, melyeket búza nagyságú jég kísért.

 

4. kép: 24 órás csapadékösszeg április 24-én

 

Nem csak hazánkban alakult szélsőségesen az időjárás, hanem Európa több területen is problémát okoztak a heves zivatarokat, szupercellás zivatarokat kísérő nagyobb méretű és mennyiségű jégszemek, melyek jelentős károkat tudtak okozni az egyes növénykultúrákban:

 • Romániában (5. és 6. kép)
 • Görögországban (videó)
 • Bulgáriában (7. kép)
 • Horvátország (8. kép)

 

 

 5. kép: Romániában nagyobb károkat okozott a nagy mennyiségű jég a mezőgazdaságban április 17-én

 

6. kép: Április 17-én a gyümölcsösökben is károk keletkeztek a nagyobb méretű jégdarabok miatt

 7. kép: Bulgáriában április 25-én okozott károkat a hatalmas mennyiségű jég

 

 8. kép: Horvátországban is nagyobb mennyiségű jég kísérte a zivatarokat április 25-én

 

Az alábbi országokban nem csak a mezőgazdasági területek voltak érintettek, hanem a lakóépületekben is már károkat okozott a nagyobb mennyiségű és méretű jég:

 • Franciaország (9. kép)
 • Spanyol (10. kép)
 • Portugália (11. kép)
 • Ukrajna (12. kép)
 • Oroszország (13. kép)

 

 9. kép: Április 18-án Franciaországban is nagyobb mennyiségű jég hullott

 

10. kép: Spanyolországban április 22-én kísért a zivatarokat nagy mennyiségű jég

 

11. kép: Portugáliában április 19-én okozott a jég károkat

 

12. kép: Ukrajnában a zivatarokat nagyobb jégdarabok kísérték április 26-án

 

13. kép: Oroszországban április 23-án hullottak nagyobb jégdarabok

 

Források:

https://www.idokep.hu/hirek/bekoszontek-a-szupercellak-eszaknyugaton

https://www.idokep.hu/hirek/negy-melegrekord-dolt-meg-tegnap

https://www.met.hu/rolunk/hirek/index.php?id=5721&m=2

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám