Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyetért a német gazdák jogos követeléseivel. 

Az Olaf Scholz vezette koalíció mintegy hárommilliárd euróval akarja csökkenteni az általuk úgy nevezett „klímakárosító támogatásokat” 2024-ben, amivel hadüzenetet küldött a klímavédelmi célokat és az ökológiai sokszínűséget tiszteletben tartó gazdatársadalomnak. A szövetségi kormányzat eltörölné az agrárdízel-kedvezményt, valamint a mezőgazdasági és erdészeti járművek gépjárműadó-mentességét, amit a mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek jogosan támadásként értékelnek.

A német kormány felelőtlensége miatt 900 millió eurós adóterheléssel kell szembenézniük a gazdálkodóknak. Ez a jövőben tovább növekedhet, mivel a balliberális kormánykoalíció a fosszilis üzemanyagokra kivetett szén-dioxid adót is növelné, még drágábbá téve a gázolajat a gazdák számára, a jelenleg is magas energiaárak mellett. A Németországban kialakult helyzet világos: a koalíció nem tiszteli azokat az embereket, akik munkájukkal és adójukkal jelentősen hozzájárulnak az ország fenntartásához, élelmiszerellátásához. A felelőtlen politika árát pedig minden német lakos megfizeti, ugyanis Németország agrár-külkereskedelmi deficitje ennek nyomán 21 milliárd euró lehet, ami minden eddiginél magasabb hiányt jelent.

A balliberális német kormány saját gazdasági felelőtlenségének árát fizettetné meg a német gazdákkal!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiáll a német gazdatársadalom mellett. A német kormány országának egyik gazdasági és egzisztenciális sarokkövét, a fenntartható, válságálló és megbízható élelmiszerellátást rombolja. Nemrég egyhetes gazdademonstrációs akció kezdődött, amely során a gazdatársadalom elégedetlenségét kifejezve Németország nagy részét hosszabb-rövidebb időre lebénította. Egyetértünk a német gazdákkal, és kitartó érdekérvényesítésre buzdítjuk őket, mivel az általuk tapasztalt nehézségek a klímavédelmi túlkapások miatt Európa-szerte problémát okoznak az élelmezésünkért dolgozó gazdatársadalomnak. A százezer traktorral és más járművel zajló demonstráció Európa-szerte látható. A magyar gazdatársadalom teljes mértékű szolidaritásról és támogatásról biztosítja a német gazdákat, valamint a hozzájuk csatlakozó logisztikai ágazatban dolgozókat.

Felhívjuk az európai döntéshozók figyelmét, hogy a most zajló tüntetések alkalmával lássák meg végre az észszerűtlen zöld intézkedéseik és a gazdákra nehezedő klímavédelmi nyomás okozta veszélyt, amely az egész európai uniós gazdatársadalmat is veszélyezteti! Különös tekintettel arra, hogy bizonyos német politikusok már egységes, mezőgazdasági dízelekre vonatkozó szabályokat szorgalmaznak Európa-szerte. A gazdálkodók függenek a gázolaj árától, képtelenség termelni csak elektromos traktorokkal. Egy ilyen egységes szabályozás a fenntartható, válságálló és megbízható élelmiszerellátást veszélyezteti az egész kontinensen.

Az önsorsrontás számunkra ismerős: az ukrán mezőgazdasági termékek korlátlan behozatalával az Európai Unió vezetői már válságba taszították a magyar és a közép-európai mezőgazdaságot! Az ezermilliárdos kárt szenvedett magyar gazdatársadalmat az ukrán termékek piacrombolásától csak a – saját, állami hatáskörben bevezetett, de uniós szinten is szükséges – behozatali tilalom védheti. Az eddig is meggondolatlan és felelőtlen európai uniós politika okozta károkat Ukrajna EU-csatlakozása csak súlyosbítaná. Az egységes mezőgazdasági dízel szabályok további akadályokat gördítenének a gazdálkodók útjába, ismét megfosztva őket attól a lehetőségtől, hogy a globális versenyben megállják a helyüket más országok olcsóbb és alacsonyabb minőségű konkurenciájával szemben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió felelőtlen politikusai egyre többet és egyre drasztikusabban, átmenet nélkül követelnek jelentős anyagi áldozatokkal járó intézkedéseket a gazdáktól, miközben érdemi támogatást, innovatív megoldásokat nem adnak. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az európai uniós gazdálkodók nagy többségének az egyre szigorúbb és gazdaságilag indokolatlan EU előírások, a zöldek ideológiája által vezérelt Green Deal és Farm to Fork, a betarthatatlan állatvédelmi előírások és növényvédőszer-felhasználási korlátozások olyan komplex kihívást jelentenek, amely veszélyezteti nemcsak a gazdatársadalom boldogulását, hanem Európa megbízható, fenntartható, egészséges és válságálló élelmiszerellátását is.

Mindezeket figyelembe véve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a magyar kormány példamutató elkötelezettségét a magyar gazdatársadalom mellett. A magyar kormány a gazdákat többféleképpen támogatja, például fenntartja a gázolaj  jövedéki adó visszaigénylési lehetőségét, ezzel is biztosítva a szektor versenyképességét, miközben az éghajlati, környezeti és állatjóléti kihívásokra is innovatív választ ad a megfelelő támogatási programokkal. Továbbra is példaértékű a magyar  kormány korábbi döntése, amelyben az uniós vidékfejlesztési források társfinanszírozásának arányát a maximálisan nyújtható 80%-os szintre emelte. Ezzel is biztosítva, hogy az elégtelen mértékű uniós közösségi összegeket akár nemzeti áldozatok árán  is, de érdemi mértékűvé pótolja, és biztosítsa a kulcsfontosságú állattenyésztési és élelmiszeripari ágazatok számára a fejlődésükhöz szükséges támogatásvolument. A magyar kormány gazdaságpolitikai józansága és gazdatársadalom melletti elkötelezettsége példa a német szövetségi kormányzat számára is.

Ezúton is sok kitartást és eredményekre vezető tiltakozást, tárgyalásokat kívánunk a német gazdáknak!

Az elküldött nyílt levél ITT olvasható!

A nyílt levél magyar verziója ITT olvasható! 

Győrffy Balázs – elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyarország

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám