Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. augusztus 28. és szeptember 10. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológiai helyzet szempontjából.

Az időszak első hetében minden egyes nap záporok, több területen jégveszélyes zivatarok alakultak ki hazánkban. Az adott időszak második felében száraz, csapadékmentes időben volt részünk, az országban sehol sem alakultak ki zivatarok, így a generátorok üzemeltetésére sem volt szükség ekkor.

Az időszak időjárására jellemzően több napon is kialakultak jégveszélyes zivatarok az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 5 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 

1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban augusztus 28. és szeptember 10. között

 

2. kép: Jégkár veszélyességi térkép augusztus 28. és szeptember 10. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

Az adott időszak első felében minden nap kialakult az országban jégveszélyes zivatar, melyeket néhol felhőszakadás, kisebb méretű jég kísért.

Augusztus 28-án és 29-én hazánkat délnyugat felől elérő ciklon hidegfrontja alakította időjárásunkat, ami intenzív csapadékkal és jégesővel vonult át. Augusztus 28-án Dunántúlon viharos erejű szél kísérte a zivatarokat, néhol cseresznye, sőt dió méretű jég hullott, többfelé intenzív csapadék kíséretében (3. kép).

 

3. kép: Augusztus 28-án Kutason jég kísérte a zivatarokat

 

Szeptember 3-án, vasárnap egy újabb hidegfront érte el hazánkat már a kora reggeli órákban. A zivatarokat felhőszakadás és apró szemű jég kísérte. Délután egy újabb zivataros rendszer érkezett észak felől, a hevesebb zivatarokat helyenként 70 km/h-t meghaladó széllökések, felhőszakadás és jégeső kísérte.

Az időszak második felében szinte egyáltalán nem hullott csapadék hazánkban, mivel egy Európa nagy részére kiterjedő anticiklon hatására túlnyomóan derült, száraz, az ilyenkor szokásosnál melegebb időben volt részünk. Csapadék sehol sem hullott hazánkban, de az Alföld déli, délnyugati tájain és a Dunántúl nagy részén szeptemberben még egyáltalán nem esett (4. kép).

 

4. kép: 10 napos csapadékösszeg a szeptember 10-i állapot szerint

 

Az adott időszak alatt több helyen szélsőséges időjárás volt jellemző Európában, és a zivatarokat nagyméretű jégdarabok, felhőszakadás kísérte (videó).

 

Nagyobb mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak augusztus 28-án Szlovéniában (5. kép) és Olaszországban (6. kép), míg augusztus 29-én Lengyelországban (7. és 8. kép), augusztus 30-án pedig Lettországban (9. kép) és Litvániában (10. kép). Szeptember 2-án Portugáliában (11. kép) és Törökországban (12. kép), szeptember 3-án Grúziában (13. kép), míg szeptember 10-én Spanyolországban (14. kép) a heves zivatarokat nagyobb jégdarabok kísérték és okoztak károkat.

 

5. kép: Augusztus 28-án Szlovéniában hullott nagyobb méretű jég

 

6. kép: Olaszországban is nagyobb jégdarabok kísérték a zivatarokat augusztus 28-án

 

7. kép: Lengyelországban augusztus 29-én hatalmas jégdarabok kísérték a heves zivatarokat

 

8. kép: Nagyobb károkat okoztak a hatalmas jégdarabok Lengyelországban

 

9. kép: Lettországban augusztus 30-án kísérte a zivatarokat nagyobb jég

 

10. kép: Litvániában is gondot okoztak a hatalmas jégdarabok augusztus 30-án

 

11. kép: Portugáliában szeptember 2-án hullott nagyobb mennyiségű jég

 

12. kép: Törökországban szeptember 2-án tojás nagyságnyi jég hullott

 

13. kép: Grúziában hatalmas károkat okoztak a nagyméretű jégdarabok szeptember 3-án

 

14.  kép: Spanyolországban nagyobb mennyiségű jég kísérte a heves zivatarokat szeptember 10-én

 

 

Forrás:

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám