Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. július 17. és 30. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Július második felében továbbra is szélsőségesen alakult az időjárás, hiszen több szupercellás zivatar alakult ki hazánkban a két hét alatt. Az adott időszakban a többfelé viharos erejű széllel és jéggel érkező heves zivatarok, több fokkal mérsékelték a hőséget az országban.

Az időszak időjárására jellemzően több napon is kialakultak jégveszélyes zivatarok az országban, melynek következtében a talajgenerátorok 11 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban július 17. és 30. között

 

JÉGKÁRVESZÉLYESSÉGI TÉRKÉP

2. kép: Jégkár veszélyességi térkép július 17. és 30. között

METEOROLÓGIAI ADATOK

Július második felében is többfelé alakultak ki jégveszélyes zivatarok, szupercellák, zivatarláncok az országban, melyeket néhol felhőszakadás, viharos széllökés és nagyobb méretű jég kísért, több helyen károkat okozva.

Július 17-én hidegfront érte el hazánkat, melyet láncba rendeződött zivatarok kísértek. Szlovákia felől Szécsény (3. kép) környékén szupercella lépett be az országba és hatalmas falfelhővel vonult délkeleti irányba. Ez a szupercella Debrecen felé tartott, ahol a legnagyobb gondot a viharos erejű szél jelentette (4. kép), de cseresznye méretű jég is kísérte a szupercellás zivatarokat.

3. kép: Szlovákia felől Szécsény környékén szupercella lépett be az országba július 17-én

 

4. kép: Debrecenben a viharos erejű szél nagyobb károkat okozott július 17-én

 

Július 20-án egy újabb hidegfront érte el az országot, mellyel heves zivatarok is érkeztek, kialakultak. A Nyírségben szupercellás zivatar vonult végig, melyet nagyobb mennyiségű jég és viharos erejű szél kísért (1. videó).  A vihar több településre dió, néhol tojás nagyságú jégesővel, felhőszakadással, viharos széllel érkezett meg.

Július 21-én pénteken délután lépték át a délnyugati határt a Horvátország felől érkező heves zivatarok. A jégeső mellett orkán erejű széllökés, cseresznye nagyságú jég is kísérte a Pécsre érkező szupercellát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei 126 km/h-s széllökést mértek a városban.

Július második felében Európa teljes területén kiugróan sok szupercellás zivatar, károkozó vihar alakult ki viharos erejű széllel és hatalmas jégdarabokkal kísérve, nagy károkat okozva.

Ezt sajnos jól mutatják a jégbejelentési számok, észlelések, hiszen míg július első felében 1389 db, addig július 17. és 30. között Európában 1974 db kárt okozó nagyméretű jégbejelentést rögzítettek az „Európai szélsőséges időjárási események adatbázisának” (ESWD) oldalán (5. kép)!

5. kép: 1974 db jégbejelentés érkezett július 17. és 30. között

 

Az adott időszak alatt meglehetősen szélsőséges időjárás volt egész Európában, súlyos károkat okoztak zivatarokat kísérő nagyméretű jégdarabok és a viharos erejű széllökések (2. videó).

Nagyobb mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak jelentős mértékű károkat okozva Olaszországban több napon, július 19-én (6. kép) és július 21-én (7. kép.). Július 22-én Szerbiában (8. kép) és Bulgáriában (9. kép) is heves zivatarokat nagyobb jégdarabok kísérték, majd július 24-én Szlovéniában (10. kép) és július 25-én Ukrajnában okoztak nagyobb károkat a heves zivatarok (11. kép).

6. kép: Olaszországban július 19-én a hatalmas jégdarabok súlyos károkat okoztak

 

7. kép: Olaszországban július 21-én is hatalmas károkat okoztak a heves viharok

 

8. kép: Szerbiában július 22-én hullottak nagyobb jégdarabok

 

9. kép: Bulgáriában július 22-én kísérték a zivatarokat nagyobb jégdarabok

 

10. kép: Szlovéniában július 24-én hullottak hatalmas méretű jégdarabok

 

11. kép: Ukrajnában július 25-én kísérték a zivatarokat nagyobb jégdarabok

 

Forrás:

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám