Országos hírek

A rendkívül extrém pénteki időjárási viszonyok között is hatékonyan működött az országos jégkármérséklő rendszer. A szomszédos országokban jóval nagyobb jégdarabok hullottak, és okoztak a magyarországinál komolyabb károkat. A védekezés eredményességét jól mutatja, hogy 14 vármegyében a legmagasabb fokozatú volt a jégveszélyesség, de csak ezek harmadában volt ténylegesen jégeső. Ott is a határon túlról érkező zivatarok, illetve szupercellák okozták a jégverést, amelyek ellen a hazánkban működő, legmodernebb jégkármérséklő rendszerrel sem lehet védekezni.

Az előző napok előrejelzései, riasztásai szerint alakult a pénteki nap időjárása, hiszen a forró levegőre érkező front több helyen okozott heves, viharos széllel, nagyobb szemű jéggel, illetve felhőszakadással kísért zivatarokat pénteken.

A harmadik napja tartó hőségriasztást a pénteken érkező hidegfront zárta, mely zivatarláncokkal, szupercellákkal vonult át hazánk felett. A vihart kísérő 80-90, néhol 100 km/h-t meghaladó széllökések komoly viharkárokat okoztak többfelé az országban. Pénteken a legerősebb mért széllökés 110 km/h volt (1. kép). A szél nem csak az intenzívebb csapadékgócok környezetében támadt fel, a front mögött is nagy területen viharossá fokozódott, és többfelé nagyobb károkat okozott.

A károk nagy részét a határainkon túlról érkező viharok, illetve szupercellák okozták, amelyek ellen a Magyarországon működő, legmodernebb talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel sem lehet védekezni. A szupercellákat nagy szemű, diónyi vagy annál nagyobb méretű jég kísérte. A nem szupercellás zivatarok esetében legfeljebb cseresznye méretű jég hullott. A zivatarok nagyobb mennyiségű csapadékot is hoztak, a legtöbb mért csapadék 76 mm volt pénteken (2. kép).

A talajgenerátorok a jégveszélyes zivatarok érkezése előtt megfelelően kerültek bekapcsolásra, és folyamatosan üzemeltek.

Pénteken az első hevesebb zivatarok már a késő délutáni órákban kialakultak Galyatető környékén, nagyobb méretű jég és viharos erejű szél kíséretében (3. kép). Ekkor már szupercellás jegyeket mutató viharok is megjelentek a radarképen, Heves, Zala, Baranya és Bács-Kiskun vármegyében. A zivatarok hevességét is jelzi, hogy egy nap alatt 220 743 villámot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei, mely az idén regisztrált villámok 40 %-át teszik ki. A rendkívüli időjárást jól jellemzi az is, hogy a 19 vármegyéből 14-ben a legmagasabb fokozatú volt a jégkárveszélyességi szint!

4. kép

  

5. kép

  

6. kép

 

7. kép

8. kép

 

9. kép

10. kép

Nem csak hazánkban, hanem Lengyelországban (4. kép), Ausztriában (5. kép), Szlovéniában (6. kép), Horvátországban (7. kép), Olaszországban (8. kép), Bosznia-Hercegovinában (9. kép) illetve Szlovákiában (10. kép) is rendkívül heves zivatarokkal érkezett a front, melyeket viharos erejű szél, és jellemzően a hazainál nagyobb jégdarabok kísértek.

 

Forrás:

https://www.idokep.hu/hirek/fakat-csavart-agakat-tort-a-szelvihar

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/percrol-percre

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám