Országos hírek

A lovakkal való ősrégi interakcióink értékes leckéket adhatnak az életünket javító robotok építéséről – vélik a kutatók.

Az emberek és a lovak közel 10 000 éve szoros munkakapcsolatban éltek – ez a partnerség megváltoztatta az élelmiszertermelést, az emberek szállítását, sőt a háborúk megvívását és megnyerését is. Manapság a lovakra inkább társállatként, kikapcsolódásként vagy versenytársként gondolunk, de az elvitathatatlan, hogy patásaink sok mindenre megtanítanak minket. Ki gondolta volna, hogy a mai modern időkben is vannak, akik újra felfedezik ezeket a kapcsolódási pontokat és új tudományokban hasznosítják? A kutatók bemutatták az ember-ló interakció korai szakaszának első vizsgálatát az ember-robot interakció lencséjén keresztül, így összekapcsolva ezt a két területet. Az információkat a Floridai Egyetemen végzett terepmunka alkalmával gyűjtötték.

Az újdelhi származású Eakta Jain professzor és Christina Gardner-McCune kutatók megjegyezték, hogy a robotikusok régóta keresik az olyan, állatokra jellemző viselkedési prototípusokat, amelyek ismerősek az emberek számára, és hatékonyak az emberek és nem emberek közötti kommunikációban.

"Nincsenek alapvető vezérelvek a robotok és az emberek közötti hatékony munkakapcsolat kialakításához" - mondta Jain, a floridai Egyetem Herbert Wertheim Műszaki Főiskolájának számítástechnikai, információtudományi és mérnöki karának docense.

„Miközben azon dolgozunk, hogy javítsuk az emberek interakcióját az autonóm járművekkel és a mesterséges intelligencia más formáival, eszembe jutott, hogy ezt már megtettük lovakkal. Ez a kapcsolat évezredek óta létezik, de soha nem használták fel arra, hogy betekintést nyújtson az ember-robot interakcióba.”

A megfigyeléshez az ötletet az adta, hogy a robotok is egyre inkább beépülnek a mindennapjainkba, az otthonainkba és munkahelyeinkre, ahogyan tették ezt azelőtt a lovak is. Az egyetem Közlekedési Intézetének tagjaként Jain vezeti azt az emberi tényező alcsoportot, amely azt vizsgálja, hogy az emberek hogyan kommunikáljanak az autonóm járművekkel (AV-k), melyek megfigyelik és tartják a többi járműtől a megfelelő távolságot, de közben figyelik a sofőrök reakcióit is: mennyire fáradt, mennyire figyelmes. A lovak azonban már régóta rendelkeznek ezekkel a képességekkel, így az emberek és az AV-k közötti természetes interakció problémáját e régi szövetség mintái alapján próbálják feloldani. Az emberek és állatok közös történelmének vizsgálata és a levont következtetések használata ahhoz, hogy robotokkal segítsük jövőnket nem új ötlet, bár a legtöbb tanulmányt eddig az emberek és a kutyák kapcsolata ihlette.

Jain és kollégái a Műszaki Főiskolán és az egyetem Lótudományi Tanszékén az elsők, akik mérnöki és robotikai kutatókat hoznak össze lószakértőkkel és oktatókkal, hogy helyszíni vizsgálatokat végezzenek az állatokkal. A megfigyelésekkel és tematikus elemzésekkel gyűjtött adatok olyan eredményeket hoztak, amelyeket az ember-robot interakciót kutatók és robottervezők is alkalmazni tudnak. Voltak konkrét és könnyen vizualizálható megállapítások, mint például az, hogy a ló füle arra mutat, amerre figyelemfelkeltő zajt hall. Ez a lovasok számára teljesen egyértelmű, az ember-robot interakciót kutatók számára viszont elgondolkodtató információ. Ennek mintájára akár be lehetne építeni valamilyen nonverbális kifejezést vagy látványelemet a járművekbe, ami jelzi, ha például gyalogos van az út szélén.

A kutatás elvontabb megállapításai között szerepelt a trénerek megfigyelése után a tisztelet fogalma. Feltették a kérdést, hogy ha a robot ki tudná mutatni az ember iránti tiszteletét, akkor az ember hajlandóbb lenne-e a robottal dolgozni? Illetve azt is tervezik vizsgálni, hogy milyen attitűdváltásokat és oktatási célokat kell beépíteni a dolgozók képzésébe a legkorábbi szakaszban, hogy kellemes és produktív legyen a robottal végzett munka. A kutatásról rövid videó is készült.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám