Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023. április 24. és május 7. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Április 24. és május 7. közötti időszak időjárása a korábbi hetekhez hasonlóan az átlagostól eltérően alakult. Az adott időszakban a csapadék eloszlása szélsőségesen alakult hiszen több területen hullott nagyobb mennyiségű csapadék, ami mellett nagyobb térségek maradtak szárazon. Összességében az Alföld nagy részén szárazabb, míg a Dunántúlon és az északi országrészben csapadékosabb volt az időszak. Az április utolsó hete több fokkal hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál.
Az időszak időjárására nem jellemzően több jégveszélyes zivatar, négy szupercella alakult ki az országban, így a talajgenerátorok 8 napon kerültek bekapcsolásra.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

 

1. kép: A generátorok átlagos bekapcsolási időtartama vármegyei bontásban április 24. és május 7. között

 

2. kép: Jégkárveszélyességi térkép április 24. és május 7. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK

Az április második felének és a május első hetének időjárása rendkívül szokatlanul alakult korábbi évekhez képest.  A 4 szupercellán túl, Tolna megyében a lassan mozgó zivatarokat felhőszakadás, néhol jégeső kísérte, Jágónakon villámárvíz alakult ki, rövid idő alatt 70 mm csapadék hullott le május 3-án (3. kép). 

 

3. kép: Május 3-án villámárvíz mosta el Jágónakot

 

A lehullott csapadék mennyisége az elmúlt 10 nap során a Dunántúlon nagy területen, keleten kisebb foltokban haladta meg a 10 mm-t a május 7-i állapot szerint (4. kép). Hazánk nagy területén azonban alig, vagy egyáltalán nem hullott csapadék. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege északnyugaton jelentősen, 40-60 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, ezzel szemben a Tiszántúlon 20-30 mm-rel elmarad attól (5. kép). 

 

4. kép: 10 napos csapadékösszeg május 7-i állapot szerint

 

5. kép: Csapadékösszeg anomális május 7-i állapot szerint (30 nap)

 

Nem csak hazánkban alakult szélsőségesen az időjárás, hanem több területen okoztak problémát határainkon túl a kialakult heves zivatarok, illetve az azokat kísérő nagyobb méretű jég. Április 24-én Bulgáriában (6. kép) és Olaszországban (7. kép), míg április 28-án Franciaországban (8. kép) és Németországban (9. kép) hullott nagyobb mennyiségű és méretű jég.

 

6. kép: Bulgáriában nagyobb mennyiségű jég kísérte a zivatarokat április 24-én

 

7. kép: Olaszországban április 24-én nagyobb jégdarabok hullottak

 

8. kép: Franciaországban április 28-án nagyobb jég kísérte a zivatarokat

 

9. kép: Április 28-án Németországban hullott nagyobb jég

 

Április 29-én Spanyolországban több helyen hullott nagyobb mennyiségű és méretű jég (10. kép), ahogy május 6-án Franciaországban is (11. kép).

10. kép: Spanyolországban április 29-én több helyen nagyobb mennyiségű jég hullott

 

11. kép: Május 6-án Franciaországban hullott nagyobb méretű jég

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ