Országos hírek

Április 29-én egy ciklon melegfrontja vonult át hazánk felett. A labilis légtömegben az ország nyugati felében, több jégveszélyes zivatar és szupercella alakult ki a Nyugat-Dunántúlon, amelyet jégeső és felhőszakadás is kísért.

Az országos jégkármérséklő rendszer általános esetben hatékonyan mérsékli a jégkárokat, ezt igazolja az is, hogy több éves működése alatt a mezőgazdaságban jelentősen csökkent a jégeső okozta bejelentett kár. Mindemellett a klímaváltozás hatására – nem csak Magyarországon – az időjárás sajnos egyre szélsőségesebbé válik, mutatják ezt a napi szinten megdőlő hőmérsékleti rekordok és a rövid idő alatt lehullott csapadékmennyiségek, illetve a szerte Európában jelentős károkat okozó szupercellák is.

Az egyik szupercella a délutáni órákban Szombathely irányából érkezett és Oszkón haladt át, ami rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jégesőt okozott (1. kép).  A szupercella (2. kép) kb. 170 kilométert tett meg, 3 vármegyén haladt át Kőszegtől Barcsig, ami Magyarországon komolyabb károkat okozott (3. kép).

1. kép: Az Oszkón áthaladó szupercellát nagyobb mennyiségű jég kísérte

 

2. kép: A Kőszeg felől érkező szupercella kb. 170 kilométert tett meg április 29-én

 

3. kép: Oszkón nagyobb károkat okozott a szupercella

 

A szupercella Zalaegerszeg mellett is elhaladt, melyet többfelé kiadós, apró szemű jégeső kísért. Zalaegerszegen 53 km/órás volt a legerősebb széllökés a cella átvonulásakor (4. kép). Nemesapátiban is rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jég hullott (5. kép).

 

4. kép: Zalaegerszeg mellett elhaladó szupercella április 29-én

 

5. kép: Nemesapátiban nagyobb mennyiségű jég hullott

 

A másik szupercella (6. kép) a késő délutáni órákban érkezett Ausztria felől és haladt végig a délnyugati határ mentén, ami Lendva környékén nagyobb mennyiségű jégesőt okozott (7. kép).

 

6. kép: Lendvánál elhaladó szupercella

 

7. kép: Nagyobb mennyiségű jég hullott Lendva környékén

Áprilisi időjárására nem jellemző, több jégveszélyes, szupercellás zivatar alakult ki, melyek a következő tényezők következtében tudtak kialakulni:

 • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott áprilisban!
 • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
 • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben.
 • A szombati Oszkó felett áthaladó szupercellás zivatar esetében a felhők leghidegebb rétegeiben több helyen 7429 méteren -30 °C fok volt, a felhőtető pedig 9100 métert is elérte!

Az országos jégkármérséklő rendszer a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiával mérsékli a lehetséges jégkárokat, ugyanakkor a szupercellák ellen sehol a világon nincs hatékony, nagy területen alkalmazható védekezési módszer. Ezen szupercellák akár több, mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

Forrás:

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám