Országos hírek

Április 29-én egy ciklon melegfrontja vonult át hazánk felett. A labilis légtömegben az ország nyugati felében, több jégveszélyes zivatar és szupercella alakult ki a Nyugat-Dunántúlon, amelyet jégeső és felhőszakadás is kísért.

Az országos jégkármérséklő rendszer általános esetben hatékonyan mérsékli a jégkárokat, ezt igazolja az is, hogy több éves működése alatt a mezőgazdaságban jelentősen csökkent a jégeső okozta bejelentett kár. Mindemellett a klímaváltozás hatására – nem csak Magyarországon – az időjárás sajnos egyre szélsőségesebbé válik, mutatják ezt a napi szinten megdőlő hőmérsékleti rekordok és a rövid idő alatt lehullott csapadékmennyiségek, illetve a szerte Európában jelentős károkat okozó szupercellák is.

Az egyik szupercella a délutáni órákban Szombathely irányából érkezett és Oszkón haladt át, ami rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jégesőt okozott (1. kép).  A szupercella (2. kép) kb. 170 kilométert tett meg, 3 vármegyén haladt át Kőszegtől Barcsig, ami Magyarországon komolyabb károkat okozott (3. kép).

1. kép: Az Oszkón áthaladó szupercellát nagyobb mennyiségű jég kísérte

 

2. kép: A Kőszeg felől érkező szupercella kb. 170 kilométert tett meg április 29-én

 

3. kép: Oszkón nagyobb károkat okozott a szupercella

 

A szupercella Zalaegerszeg mellett is elhaladt, melyet többfelé kiadós, apró szemű jégeső kísért. Zalaegerszegen 53 km/órás volt a legerősebb széllökés a cella átvonulásakor (4. kép). Nemesapátiban is rövid idő alatt nagyobb mennyiségű jég hullott (5. kép).

 

4. kép: Zalaegerszeg mellett elhaladó szupercella április 29-én

 

5. kép: Nemesapátiban nagyobb mennyiségű jég hullott

 

A másik szupercella (6. kép) a késő délutáni órákban érkezett Ausztria felől és haladt végig a délnyugati határ mentén, ami Lendva környékén nagyobb mennyiségű jégesőt okozott (7. kép).

 

6. kép: Lendvánál elhaladó szupercella

 

7. kép: Nagyobb mennyiségű jég hullott Lendva környékén

Áprilisi időjárására nem jellemző, több jégveszélyes, szupercellás zivatar alakult ki, melyek a következő tényezők következtében tudtak kialakulni:

  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott áprilisban!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
  • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben.
  • A szombati Oszkó felett áthaladó szupercellás zivatar esetében a felhők leghidegebb rétegeiben több helyen 7429 méteren -30 °C fok volt, a felhőtető pedig 9100 métert is elérte!

Az országos jégkármérséklő rendszer a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiával mérsékli a lehetséges jégkárokat, ugyanakkor a szupercellák ellen sehol a világon nincs hatékony, nagy területen alkalmazható védekezési módszer. Ezen szupercellák akár több, mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés.

Forrás:

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ