Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2023 április 15. és 23. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

Április 15. és 23. közötti időszak időjárása szélsőségesen alakult. Az időszak első felében több területen hullott nagyobb mennyiségű csapadék, illetve az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet volt jellemző.
Áprilisi időjárásra nem jellemzően több jégveszélyes zivatar alakult ki az országban, így a talajgenerátorok 6 napon kerültek bekapcsolásra. A hideg idő ellenére, több napon alakultak ki zivatarok és hullott nagyobb mennyiségű csapadék. A talajban rendelkezésre álló kellő mennyiségű nedvesség és a rövid napsütéses időszakok, „jó táptalajt” biztosítottak a zivatarok kialakulásának. Ennek következtében országosan nagyságrendekkel többet üzemeltek a generátorok az elmúlt öt év átlagához képest.

A jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra az érintett talajgenerátorok.

A következő térképeken látható, hogy a generátorokat vármegyénként mennyit kellett átlagosan üzemeltetni a vizsgált időszakban (1.kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (2. kép).

1. kép: Egy generátorra jutó átlagos bekapcsolási adatok vármegyénként április 15 és 23. között

 

JÉGKÁR VESZÉLYESSÉGI TÉRKÉP

 

2. kép: Jégkár veszélyességi térkép április 15. és 23. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK


Az áprilisi időjárás a korábbi évekhez képest rendkívül szokatlanul alakult, hiszen április 15-én egy mediterrán ciklon okozott csapadékos időjárást, többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, helyenként jégeső is előfordult (3. kép).

3. kép: 2023. április 15-én Jászberényben hullott apró szemű jég

 

Nem csak hazánkban alakult szélsőségesen az időjárás, hanem több területen okoztak problémát határainkon túl a heves zivatarok, villámárvizek. Április 15-én (4. kép) és 16-án (5. kép) Romániában, míg április 19-én (6. kép) és 20-án (7. kép) Törökországban hullott nagyobb mennyiségű és méretű jég.

 

4. és 5. kép: Nagyobb méretű és mennyiségű jég hullott Romániában április 15-én (felső kép) és április 16-án (alsó kép)

 

6. és 7. kép: Törökországban nagyobb jégdarabok hullottak április 19-én (felső kép) és április 20-án (alsó kép)

 

Forrás:

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ