Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett Országos Jégkármérséklő Rendszer április közepén megkezdte idei védekezési szezonját. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A jégkármérséklő rendszer riasztási időszaka 2023. szeptember 30-ig tart. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

1. kép: Automata talajgenerátor

 

Tudományosan bizonyított, hogy a jégszemek méretének mérséklésén túl a rendszer az időjárás egyéb paramétereit, legfőképp a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni, működése nem hordoz sem egészségügyi, sem környezetvédelmi kockázatot (https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/104757-a-jegkarmerseklo-rendszernek-nincs-hatasa-a-csapadek-mennyisegere).

A rendszer hatékonyságát jól mutatja, hogy 2022-ben a gazdálkodók csupán 28 400 hektárra jelentettek be jégkárt. Összehasonlításképpen: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel két és félszer ekkora, összesen 72 000 hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdák.

A NAK által kiépített rendszernek az idei immár a hatodik üzemelési éve, működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból a 2023. évben legfeljebb 1,8 milliárd forintot biztosít. Számítások szerint a rendszerre fordított minden 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatja.

2. kép: Manuális talajgenerátor

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ