Együtt keresik a választ a sajtkészítők arra a kérdésre, hogy van-e magyar sajt-terroir és mit hívunk terroir sajtnak?
Szeptember 2-án az Etyeki Látogatóközpont ad helyet a 10. Sajtmustrának, mely idén egy szakmai konferenciából és az országos sajtbírálatból áll.
A konferencián a termőföldtől, a gyepeken és legelőkön át, a tej termelésén keresztül, végül a sajt érlelésének folyamatában keressük a terroir jelenség kritériumait és hatásait a sajtokra vonatkozóan. Segítségünkre lesz ebben Dr. habil. Kalocsai Renátó PhD, aki a talajműködésről fog előadást tartani, melyet Dr. Bajnok Márta sajtkészítőkre szabott növényélettani prezentációja követ. Dr. Tóth Tamás beavat minket abba, hogy hogyan lesz a fűből tej, végül a konferenciát Magyar László sajtmester előadása zárja, aki bemutatja, hogy a tejben található zamatanyagoknak mi lesz a sorsa a sajt érlelése során. Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésben együtt keressük arra a választ, hogy van-e magyar sajt-terroir?
Az országos sajtbírálat minden sajtkészítő számára nyitott, célja, hogy kiemelje a magas minőségű magyar sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel és ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket. Idén a frissen végzett 37 sajtbíra is részt vesz a sajtok értékelésében.
A 17 órai eredményhirdetést követően sajtbuli veszi kezdetét, ahol sajtkészítők fognak sajtjaikból sütni-főzni.
Pontos program és további információk a Sajtmustra honlapján találhatók: www.sajtmustra.hu
Sajtverseny nevezés: https://nevezes.sajtkeszitok.hu
Szakmai konferencia regisztráció: https://forms.gle/41TEGZ6HKisUUdr76
NAK