Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. augusztus 1. és 14. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

 

Augusztus első felében csupán néhány gyenge hidegfront vonult át a Kárpát-medencén, melyek csak helyenként okoztak záporokat, zivatarokat, így a csapadékhelyzet továbbra sem javult az országban. Az elszórt záporok, zivatarok kevés esőt hoztak és azok is csak kis területre volt jellemzőek.

A talajgenerátorok ebben a két hétben országosan kevesebb órát működtek az elmúlt 4 év átlagához képest a kevés jégveszélyes zivatarfelhő érkezése miatt. A vizsgált időszakban az időjárás 6 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését az ország egyes részein. A 2020-as év hasonló időszakában alacsonynak számító 14.152 generátor órához képest idén ezen időszakban is rekordalacsony, mindössze 3.054 órát működtek a generátorok.

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (3. és 4. kép)

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma augusztus 1. és 14. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban augusztus 1. és 14. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján augusztus 1. és 14. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján augusztus 1. és 14. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

 

Augusztus első fele is száraz időjárással telt, az érkezett frontok sajnos csak kevés csapadékot hoztak magukkal. A talajok tovább száradtak, így ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú szárazsággal érintett területek nagysága (5. kép). Elmondható, hogy az eddigi legszárazabb 7 hónapot tudhatjuk magunk mögött. A mérések kezdete óta, azaz 1901 óta a valaha volt legszárazabb az idei év, az augusztusig átlagosan hulló csapadék fele hiányzik. Az országos átlag az év első 7 hónapjára 342 mm, ami 2022-ben jelenleg (szintén országos átlag) 188 mm (OMSZ). 

 

 5. kép: A nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint az augusztus 14-i állapot szerint

 

Augusztus 7-én az Észak-Finnország felett örvénylő ciklon hidegfrontja a Kárpát-medencén át az Alpokig húzódott. Ennek a frontnak a hatására augusztus 8-án, főleg az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén alakult ki eső, zápor, zivatar. Nedvesebb levegő érkezett éjjel a dunántúli tájak fölé dél, délnyugat felől, kedvező feltételeket teremtve záporok, zivatarok kialakulásához.  A Duna vonalában és az Észak-Dunántúlon beindultak a zivatarok.

Augusztus 7-én, ez volt ekkor a bolygó legnagyobb zivatarrendszere, hossza a 2400 kilométert is elérte. Meglehetősen hosszan elnyúló zivatarlánc alakult ki tőlünk keletre egy hosszan elnyúló hidegfront mentén. A zivatarrendszer szombat délután több helyen heves kifutószéllel érkezve okozott jelentős károkat. Hossza már ekkor 1600-1800 kilométer között volt, vasárnap délutánra pedig egy 2400 kilométer hosszúságú zivatarrendszerré fejlődött, ami Moldovától a Barents-tengerig nyúlt (6. kép).

6. kép: 2400 kilométer hosszú zivatarrendszer alakult ki augusztus 7-én

 

7. kép: A szicíliai jégeső repülőgépben okozott kár

 

Augusztus 12-én, délnyugat felől hazánkat is elérő front, Olaszország után átvonult az Adrián és Horvátországban okozott heves esőzéseket. A viharok Dalmáciát, annak középső részét érintették, a hirtelen lezúdult rengeteg csapadék villámárvizet, földcsuszamlást okozott. Kiadós felhőszakadással, jégesővel kísért zivatarok alakultak ki Olaszország déli részén is ahol villámárvizeket okoztak az intenzív zivatarok, melyek kialakulásához a domborzati adottságok is hozzájárultak (8.kép). Néhol folyóként hömpölygő sáros víz öntötte el, ami magával sodorta az autókat is. A környező hegyekben 30-90 milliméternyi csapadék hullott le rövid idő alatt (9.kép).

8. kép: Augusztus 12-én a heves zivatarokat néhol nagyméretű jég kísérte

 

9. kép: Augusztus 12-én folyóként hömpölygő sáros víz öntötte el az utakat , ami magával sodorta az autókat

 

Augusztus 1. és 14. között 10 862 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (10.kép).

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/villamarvizet-sarlavinakat-okoztak-a-zivatarok-olaszorszagban

https://www.idokep.hu/hirek/az-idei-csapadek-kozel-fele-hianyzik

https://www.idokep.hu/hirek/villamarvizet-okoztak-kaposfon-az-egymast-gerjeszto-zivatarok

https://www.idokep.hu/hirek/a-del-dunantulon-ontoznek-a-zaporok-zivatarok

https://www.idokep.hu/hirek/zivatarokkal-indul-augusztus-masodik-hete

https://www.idokep.hu/hirek/moldovatol-a-sarkkorig-nyulo-zivatarlanc-alakult-ki

https://www.idokep.hu/hirek/villamarviz-foldcsuszamlas-boritott-be-dalmat-utakat

Villámárvizet, sárlavinákat okoztak a heves zivatarok Dél-Olaszországban (idokep.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám