Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. április 25. és május 8. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

Az elmúlt két hetet helyi kialakulású zivatarok jellemezték, melyek miatt szinten minden nap üzemeltek az ország valamely részén a generátoraink. Mivel hazánkat elkerülték frontok, kevés csapadékutánpótlás érkezett, csak helyi kialakulású zivatarok jöttek létre az ország több pontján is. A helyi kialakulású zivatarok, a zivatarok környező területéről veszi fel a nedvességet és egy szűk területen „dobja le” a csapadékot.

A vizsgált időszak alatt az időjárás 12 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

 

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma április 25. és május 8. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban április 25. és május 8. között

 

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján április 25. és május 8. között

 

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján április 25. és május 8. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A Kárpát-medence időjárását helyi hatások alakították május 3-án, nagyobb nedvességtartamú, labilis állapotú levegő alakította, ami kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. Emiatt aznap délután több helyen zápor, zivatar alakult ki. Az erősebb gócokat intenzív csapadék, szélerősödés, néhol kis méretű jégeső is kísérte. A labilis állapotú levegő, a nagy nedvességtartalom megtette hatását, hiszen sorra pattantak ki és alig pár perc alatt törtek több kilométer magasra a gomolyfelhők.

 

Május 4-én is hasonló időjárási helyzetben volt részünk, hiszen front nem érte el hazánkat, csak a helyi hatásoknak köszönhetően alakultak ki záporok, zivatarok. A fejlettebb cellákat lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék, szélerősödés, néhol kis méretű jégeső is kísérte.

Gyöngyösön rövid idő alatt több mint 10 mm csapadék esett, amit csak aprószemű jég kísért (5. kép). illetve aznap Kecskemét mellett Helvéciára is csupán aprószemű jéggel érkeztek a zivatarok (videó). 

Ezen a napon hasonló időjárási helyzet mellett, a szomszédos országokban szintén több helyen kísérte a zivatarokat jég, néhol nagyobb mennyiségben Ausztriában (6. kép).

5. kép: Gyöngyösön rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott le május 4-én

 

6. kép: Ausztriában nagyobb mennyiségű jég kísérte a zivatarokat, melyek a fák leveleit is leverték május 4-én

 

A labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. A legveszélyesebb zivatarfelhők Győr-Moson-Sopron megyében alakultak ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 9200 méter fölé emelkedett, ahol -40 °C volt. Ugyanakkor a megyei visszajelzés alapján, a védekezésnek köszönhetően csak kisméretű jég esett, ami nem okozott kárt a mezőgazdaságban.

Május 6-án egy mediterrán ciklon érkezett a Kárpát-medence térségébe, ami a rákövetkező néhány nap időjárását meghatározta mivel még kedvezőbb feltételeket biztosított hevesebb zivatarok kialakulásának.  Május 8-án szórványosan alakult ki záporeső, zivatar, nagyobb számban az ország északi felén, néhol kisebb, veszélytelen jégesővel kísérve. A leghevesebb zivatarok szintén Győr-Moson-Sopron megyében alakultak ki aznap, inkább a rövid idő alatt lezúduló, nagymennyiségű csapadék okozott problémát, jégesőre nem érkezett bejelentés.

 

Április 25. és május 8. között 40 131 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (7. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

 

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.idokep.hu/hirek/hatalmas-felhoszakadas-volt-gyongyoson-a-matra-kifeheredett

https://www.idokep.hu/hirek/zivatarok-jegeso-es-felhotolcser-alakult-ki-delutanra

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ