Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. április 15. és április 24. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

Április 15-én egy hidegfront vonult át az ország fölött, majd 22-én egy mediterrán ciklon érkezett, melyeknek hatására több helyen alakultak ki záporok, zivatarok. Ezt követően egy újabb ciklonrendszer érte el hazánkat, néhol heves zivatarokkal április 24-én is. A vizsgált időszak alatt az időjárás 3 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését. (15., 22., 24.)

 

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A Kárpát-medence időjárását egy észak felől érkező hidegfront alakította április 15-én. Pénteken több helyen előfordult kisebb eső, záporeső, főként az Észak-Dunántúlon alakultak ki zivatarok is. Kisebb zivatarlánc vonult át, a késő esti órákban az ország nyugati területein, melyet intenzív villámlás, zápor, néhol jégeső kísért (5. kép).

5. kép: Nagykölkeden borsó nagyságnyi jég hullott

 

Április 22-én, pénteken, egy mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét, melynek hatására délnyugat felől egyre több zápor, zivatar képződött (6. kép), amelyeket néhol viharos lökések, apróbb szemű jég is kísért.

6. kép: Délnyugat felől zivatarok érkeztek, melyeket apróbb szemű jég kísért

 

A mediterrán ciklont követően egy újabb ciklonrendszer és azok frontjai érték el hazánkat április 24-én. Vasárnap délután berobbant a légkör, sorra pattantak ki zivatarok, majd a Tisza vonalától kissé nyugatra rendeződtek hosszan egy láncba a zivatarok (7.kép), illetve a Dunántúlon is kialakult két kisebb zivatarlánc. Miskolc közelében, a várostól délnyugatra alakult ki az a szupercella, ami a térségen végigsöpörve jelentős károkat okozott. A heves zivatarok környezetéből viharos szélről és jégesőről is érkezett jelentés (8. kép).

7. kép: Több zivatarlánc is kialakult április 24-én


A labilisabb és nagyobb nedvességtartalmú levegő kedvezett a záporok, zivatarok kialakulásának. A legveszélyesebb zivatarfelhők Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakultak ki, az erőteljes feláramlás hatására a nedves levegő 10 160 méter fölé emelkedett, ahol -45 °C volt. A Tarr Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén NAK megyei igazgató által közölt információk alapján, a védekezésnek köszönhetően csak kisméretű jég esett, ami nem okozott kárt a mezőgazdaságban, viszont a Miskolc mellett elhaladó szupercellás zivatar a lakóépületekben tett nagyobb károkat.

8. kép: Hernádnémetiből érkezett jégbejelentés április 24-én

 

Április 15. és április 24. között 33 460 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (9. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

 

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.idokep.hu/hirek/oriasi-karokat-okozott-az-eszakkeleti-szupercella

https://www.idokep.hu/hirek/kisebb-zivatarlanc-allt-ossze-nyugaton

https://www.idokep.hu/hirek/jegbol-felhoszakadasbol-villamokbol-nincs-hiany

https://www.idokep.hu/hirek/maganyos-szupercella-vilagitotta-be-az-estet-delen

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ