Országos hírek

 Az elmúlt 4 évben a 2021-es esztendő állította legnagyobb kihívás elé a jégkármérséklő rendszert, mivel ez az év bizonyult zivatarok szempontjából a legextrémebbnek. Több alkalommal is nagy területi kiterjedésű szupercellák alakultak ki, viszonylag rövid idő alatt hazánk területén, illetve határainkon túlról már nagyméretű jéggel érkezve. Ezek a szupercellák több helyen is heves zivatarokkal és nagy erejű széllökésekkel, valamint gyakran jégesővel és felhőszakadással érkeztek. A legerősebb szupercellák 2021-ben június 25-én és július 9-én is nagyobb pusztítást okoztak. Ezeknek a szupercelláknak az életútját az alábbi cikkben elérhető két videón követhetjük végig: (https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/104100-2021-ev-szelsoseges-idojarasa-szupercellak-kialakulasa)

A 2021-es év védekezési időszakát jelentősen megnehezítette, hogy a szupercellák többsége határainkon túlról érkezett. Ebben az évben is a védekezési időszak április 15-től szeptember 30-ig tartott. A 169 napból 92 napon kellett kiadni riasztást. Ebben az időszakban keletkezett jégkárok jelentős hányada a fentebb említett két napra tehető.

 

Az alábbiakban hazánk 5 fő gyümölcsfajtáját ért jégkárok alakulását mutatjuk be. Ez az 5 gyümölcsfajta következő: minőségi borszőlő, alma, meggy, kajszibarack, szilva. Minden növény esetében látható egy táblázat, melyben lekövethető az adott növénykultúrát ért jégkárok mértéke az érintett járásokban. Ezen adatok térképesen is áttekinthetőek, elsőként a jégkárok százalékos arányát láthatjuk, járásonként egy-egy gyümölcsre vonatkozóan, majd az adott területet ért károsodás mértékét hektárban megadva. Korábban a főbb gabonafélék jégesőkár eredményeit vizsgáltuk (https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/104170-hazank-5-fo-gabonakulturajaban-keletkezett-jegeso-okozta-karok-alakulasa-2021-ben), ehhez képest hazánkban a gyümölcsféléket jóval koncentráltabb területen termesztik, mint a gabonaféléket. Emiatt a lokális jellegű heves zivatarok is nagyban hozzájárultak a 2021-ben keletkezett jégesőkárokhoz.

Gyümölcsfajtánként az első (piros) térkép azt mutatja, hogy a termesztett gyümölcskultúra hány százalékát érte jégkár, míg a második (zöld) térkép nominálisan mutatja, hogy az adott járásban hány hektár károsodott a jég következtében.

Minőségi Borszőlő

2021-ben 53 423 hektáron termesztettek borszőlőt, ebből kb. 750 hektár olyan területen található, ami nem tartozik egy borvidékhez sem. A tavalyi évben 2945 hektáron jelentettek be jégesőkárt.

 

 

Országos szinten a június 25-i szupercellás zivatarok 1063 ha borszőlő ültetvényt károsítottak. Fontos megemlíteni, hogy a Fonyódi járásban keletkezett károk nagyrészéért az augusztus 1-jén érkező hidegfront előtt kialakuló intenzív zivatarok, illetve szupercellás zivatarok okozták (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=kxkE09DQun8).

1. térkép: A borszőlővel ültetett területek káraránya százalékban (0-99%-ig)

2. térkép: A jégkár által érintett borszőlő ültetvények járásonként, hektárban megadva (0-850 ha-ig)