Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2021. július 26. és augusztus 8. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

Július 26-tól egészen 31-ig a helyi hatások alakították időjárásunkat, melynek következtében az országban több helyen alakultak ki zivatarok. Augusztus 1-jén egy hidegfront vonult át az ország fölött heves zivatarok kíséretében. Néhány napig tartó nyugodtabb időjárást követően augusztus 5-én egy újabb ciklon és azok frontjai érték el hazánkat. Többfelé fordult elő az eső mellett zápor, illetve zivatar is. Az Alföldön rendszerbe szerveződtek a zivatarok, amelyeket felhőszakadás és viharos széllökések kísértek. Augusztus 8-án ismét egy hidegfront érkezett, ami láncba rendeződött heves zivatarokkal vonult át az országon. Az időszak alatt az időjárás 11 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

 

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Erőteljes légtömeghatár választotta ketté Európát augusztus 1-jén (5. kép). A hidegfront heves zivatarokkal, széllökéssel érkezett mely nagyobb károkat okozott több helyen. A Balaton téréségében több szupercella is érkezett, a keleti országrészben pedig zivatarlánc alakult ki.

Augusztus 8-án ismét egy hidegfront érkezett, ami láncba rendeződött heves zivatarokkal vonult át az országon. A késő esti órákban a Duna vonalában összeálltak a zivatarok, amelyek kelet felé haladtak. Egy-egy heves gócot viharos széllökések, jégeső, valamint felhőszakadás is kísért.