Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2021. július 26. és augusztus 8. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

Július 26-tól egészen 31-ig a helyi hatások alakították időjárásunkat, melynek következtében az országban több helyen alakultak ki zivatarok. Augusztus 1-jén egy hidegfront vonult át az ország fölött heves zivatarok kíséretében. Néhány napig tartó nyugodtabb időjárást követően augusztus 5-én egy újabb ciklon és azok frontjai érték el hazánkat. Többfelé fordult elő az eső mellett zápor, illetve zivatar is. Az Alföldön rendszerbe szerveződtek a zivatarok, amelyeket felhőszakadás és viharos széllökések kísértek. Augusztus 8-án ismét egy hidegfront érkezett, ami láncba rendeződött heves zivatarokkal vonult át az országon. Az időszak alatt az időjárás 11 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

 

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Erőteljes légtömeghatár választotta ketté Európát augusztus 1-jén (5. kép). A hidegfront heves zivatarokkal, széllökéssel érkezett mely nagyobb károkat okozott több helyen. A Balaton téréségében több szupercella is érkezett, a keleti országrészben pedig zivatarlánc alakult ki.

Augusztus 8-án ismét egy hidegfront érkezett, ami láncba rendeződött heves zivatarokkal vonult át az országon. A késő esti órákban a Duna vonalában összeálltak a zivatarok, amelyek kelet felé haladtak. Egy-egy heves gócot viharos széllökések, jégeső, valamint felhőszakadás is kísért.

Augusztus 1-jén egy hidegfront vonult át hazánk felett, melynek hatására országszerte kialakultak zivatarok.  A Balaton térségében több szupercella jött létre (6. kép) melyet néhol jég (7. kép) és viharos erejű szél kísért. Az ország keleti területein zivatarlánc alakult ki (8. kép), Kisújszálláson és Szentesen 100 km/órás széllel csapott le a vihar. Tiszavasvári állomáson 121 km/h széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei, mellyel új legmagasabb országos, napi széllökés rekord született! (9. kép) Pécsett kora délután egy erős légzuhatag tarolta le, a nagy erejű szél fákat döntött ki (10. kép). Késő délután Nyíregyházára szintén nagy erejű vihar csapott le, rengeteg fa dőlt ki (11. kép).

 

 

Augusztus 8-án az esti órákban északnyugat felől hidegfront érte el térségünket, többfelé alakutak ki heves zivatarok, melyeket néhol erősebb széllökés és jég kísért.

A késő esti órákban a Duna vonalában összeálltak a zivatarok, amelyek kelet felé haladnak. Egy-egy heves gócot viharos széllökések (Gödöllői - dombság 90 km/h), jégeső, valamint felhőszakadás is kísért.

A hidegfront láncba rendeződött heves zivatarokkal vonult kelet-, északkelet felé (12. kép). A zivatarlánc a Dunántúl keleti részén állt össze, éjfélkor már a Duna-Tisza közén haladt tovább. A fővárost és környékét is elérték a zivatarok az éjszakai órákban. Budapest északi részén egy szupercella szintén kialakult, a legerősebb zivatartevékenység Békásmegyer, Káposztásmegyer, illetve Dunakeszi környéke felett volt.  A hajnali, kora reggeli órákban a zivatarok az országot kelet, északkelet felé hagyták el.

Az extrém időjárási helyzetet ismételten egy hidegfront okozta, ami nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, ami berobbantotta a légkört. A kellő mennyiségű energia, labilitásnak köszönhetően tudtak kialakulni a heves zivatarok, zivatarláncok és nagyobb méretű jégdarabok is, amelyet az alábbi számok alátámasztanak.

A következő tényezők hatására volt extrém mennyiségű és méretű jég az országban augusztus 8-án:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága 4100 méteren volt
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
  • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jég­szemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 cm átmérőjű nagyságot is.
  • A vasárnapi extrém esetben, a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, több helyen 11 400 méteren -43,8 °C fok volt.
  • Egy nap alatt 140 682 db villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei!!

 

Augusztus 1-jén a Romániában (13. kép) és Olaszországban (14. kép) a heves zivatarokat nagyméretű jégdarabok kisérték.

Augusztus 8-án, Szlovéniában a heves zivatarokat nagyméretű jégdarabok kisérték vasárnap (15. kép). Egy erős szupercella is kialakult, több helyen diónál is nagyobb méretű jég hullott. Szlovéniába délutáni órákban érkezett meg a hidegfront és egy nagyon erős szupercella alakult ki az ország középső részén.

Július 25. és augusztus 8. között 243 891 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (16. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.metkep.hu/2021/08/01/rengeteg-kart-okoztak-a-viharok/?fbclid=IwAR2c6pxnFQPjf-4AgToRV9gRuaOwrzj6TY2IsXJK4frW1bcBLSwfT8Z9pMM

https://www.naturalmeteo.it/la-supercella-e-le-sue-particolarita/?fbclid=IwAR3NnPMm1CNiGQJuGgjKUPgZnyZyKQUUvM1tyU3TSuh5pVDe7HnAmxCnI20

https://www.facebook.com/NaturalMeteo

https://www.idokep.hu/hirek/ketteszeli-europat-az-erkezo-front

https://www.severe-weather.eu/weather-forecast/severe-weather-forecast-europe-august1st-2021-mk/

https://www.idokep.hu/hirek/zivatarlanc-erkezhet-keso-delutan

https://www.idokep.hu/percrol-percre

https://www.idokep.hu/hirek/komoly-karokat-okozott-a-zivatar-nyiregyhazan

https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=4363&m=2

 

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám