Országos hírek

2021. július 12. és 25. közötti időszak zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

 

Július 15-én egy hidegfronttal együtt nedvesebb, labilisabb levegő is érkezett, mely kedvezett a heves zivatarok kialakulásának. 17-től egy hidegörvény érkezett hazánk térségébe, ami a 19-én érkezett hidegfronthoz hasonlóan szintén csapadékos időjárást okozott. Néhány napig egy anticiklon alakította időjárásunkat, melynek köszönhetően, derült száraz időben volt részünk. Július 23-án a Kárpát-medence fölé melegebb, nedvesebb levegő áramlott, emiatt alakultak ki záporok, zivatarok az ország egy-egy pontján. Az időszak alatt az időjárás 13 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

                                                              

 

                     

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

                 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

                       

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Európa nyugati részének időjárását a július 12-i héten egy Németország felett örvénylő ciklon határozta meg. Németországban és a környező országokban többfelé hullott rövid idő alatt jelentős mennyiségű, 70 mm-t meghaladó csapadék. Németország nyugati határvidékén, illetve a Benelux-államokban, emellett az Alpok északi régióiban is többfelé mértek 30-60 mm-t. Több helyen villámárvizek, áradások alakultak ki, helyenként 100 mm-nél is több csapadék zúdult le 24 óra alatt a német-francia-belga határ térségében a folyók kiléptek medrükből (5.kép).

Július 15-én egy hidegfront vonult át hazánkon, amellyel együtt nedves, labilis levegő is érkezett, ami kedvezett a heves zivatarok kialakulásának. Felhőszakadás, viharos széllökések és kisebb méretű jég is kísérte a heves zivatarokat az ország keleti területein. A Tiszántúl északi felén a délutáni órákban zivatarok alakultak ki. A viharokat helyenként downburst (légzuhatag) és felhőszakadás kísérte (6.kép), néhol kisebb szemű jég is hullott. Debrecent fél nyolc környékén intenzív zivatar érte el, a városból több helyről jégesőt is jelentettek észlelőink (7. kép).

https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/

                   

A következő tényezők hatására hullott jég az országban július 15-én:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága 4100 méteren volt.
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott!
  • A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül.
  • Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jég­szemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10-12 cm átmérőjű nagyságot is.
  • A pénteki extrém esetben, a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, több helyen 15 000 méteren -65,4 °C fok volt (Nyírbátori, Mátészalkai járások).

ciklon  mögött elhelyezkedő hidegcsepp érkezett, és emiatt maradt csapadékos időjárás, Közép- és Kelet-Európa területein, így hazánk időjárását is a korábban említett hidegcsepp alakította vasárnapig. Július 18-án a heves zivatarokat, felhőszakadás néhány helyen jég kísérte.

https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_alapismeretek/meteorologiai_szotar/

Ezen meteorológiai tényezők fennállása során a jégképződési folyamatok nagy magasságokban, igen hideg hőmérséklet tartományokban játszódnak le. A Győri, Téti és Mosoni járásokban július 18-án, vasárnap, a délutáni órákban elérő felhőzet 9000 méteres magasságokig hatolt, ahol -32°C mérhető. A terület védelmét biztosító generátorok már több órával a jégveszélyes felhőzet kialakulását megelőzően működésbe lettek hozva, hogy a preventív védekezési módnak megfelelően kellőképpen kifejthessék hatásukat. A Győr környékét érintő vasárnapi zivatar annak hevessége ellenére nem szupercella volt, mely még fokozottabb jégképződést hozhatott volna magával, és amely esetében a védekezési mód is kevésbé hatásos.

Július 15-én a szomszédos országokban Lengyelországban (8.kép), Romániában (9. kép), Szlovákiában (10. kép) és Szerbiában (11. kép) a heves zivatarokat nagyméretű jégdarabok kisérték.