Országos hírek

A hidegfront érkezését megelőző nap az év eddigi legmelegebb napjának bizonyult, hőmérsékleti rekordok születtek Magyarországon, megdőltek a június 24-ére vonatkozó melegrekordok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos és ellenőrzött mérései alapján Fülöpházán 40°C-ig melegedett a levegő csütörtökön, amivel az adott napra vonatkozó maximum hőmérséklet rekordja megdőlt. A korábbi rekordot Békéscsaba tartotta, ahol 2002-ben 38,4°C-ot regisztráltak.

Az elmúlt héten tapasztalt forróságnak, hőségnek egy hidegfront vetett véget, mely pénteken elérte hazánkat. A hidegfront Magyarországtól nyugatra sokfelé okozott veszélyes időjárási eseményeket csütörtökön, Csehországban félelmetes erejű tornádó csapott le maga mögött hatalmas pusztítást végezve (A hatalmas erejű forgószél erőssége EF3-as is lehetett a tornádók osztályozására szolgáló módosított 6-os erősségű Fujita-skálán https://www.weather.gov/tae/ef_scale).

Június 25-én, a késő délutáni órákban nyugat felől, a hazánkat elérő hidegfront miatt heves zivatarok tomboltak, viharos széllökések, több helyen jégeső és felhőszakadás kísérte a zivatarokat. Az Országos Meteorológiai szolgálat már a reggeli órákban kiadta a figyelmeztető előrejelzést jégeső, károkozó szél és felhőszakadás miatt!

A pénteki extrém időjárási helyzet a napok óta fennálló hőséget lezáró hidegfront okozta, ami kellő mennyiségű nedvességet, hűvös levegőt hozott magával, ami berobbantotta a légkört. A kellő mennyiségű energia, labilitásnak köszönhetően tudtak kialakulni a heves zivatarok, szupercellák és nagyobb méretű jégdarabok is (kép), amelyet az alábbi számok is alátámasztanak. Június 24-én 515 jégbejelentés, míg június 25-én pénteken 105 jégészlelés érkezett, melynek nagy része Közép-Európában volt (1. és 2. kép).

1.kép: 515 db jégbejelentés érkezett június 24-én, melynek nagy része Közép-Európában volt

 

2.kép: 105 db jégbejelentés érkezett június 25-én, melynek nagy része Közép-Európában volt

Június 25-én pénteken, egy nap alatt több szupercella is kialakult, amire korábban nem volt példa (Dunaújváros, Felsőpáhok, Fonyód, Kalocsa, Pécs (több is kialakult), Siófok, Szeged, Szombathely, Zalaegerszeg és Zselic térségében)

3.kép: Szupercella Szombathelynél 17:00-kor

4.kép: Tornádó Kalocsa közelében, ami a kialakult szupercellából 17:10 körül