Országos hírek

A Gazdálkodók Világszervezete (World Farmers’ Organisation, WFO) 2021. június 24-én – online – tartotta idei éves közgyűlését, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felajánlotta azt, hogy a NAK, illetve Magyarország készséggel otthont adna a világszervezet 2022. évi közgyűlésének.

A globális mezőgazdasági szervezet közel másfél milliárd gazdálkodó érdekeit képviseli, a világ 54 országából. A szervezetnek 2020 óta teljes jogú tagja a NAK, mely így – a COPA-COGECA által biztosított uniós érdekképviseleti lehetőséggel párosulva – globális szinten is hallatni tudja a hangját a mezőgazdaság szempontjából fontos kérdésekben. Ilyen aktuális probléma egyebek között az, hogy az Európai Unióban a liberális szervezetek a mezőgazdaságot – mindenféle tudományos alap nélkül – szinte bűnösnek kiáltják ki a klímaváltozással kapcsolatban, valamint a gazdálkodók szerepét alárendelik a valóságtól elrugaszkodott uniós környezetvédelmi elvárásoknak. Mint ismeretes, május végén Brüsszelben felfüggesztették a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalásokat az Európai Zöld Megállapodás kapcsán kellő körültekintés nélkül kitűzött célok miatt. Ezzel kapcsolatban a NAK, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége petíciót is indított (https://agrarpeticio.hu), felszólítva az Európai Parlamentet, hogy ne okozzanak versenyhátrányt az európai gazdáknak, és ezzel biztosítsák a magyar gazdák számára is, hogy továbbra is kiváló minőségű élelmiszerek előállításával járulhassanak hozzá a magyar és az európai emberek egészséges életéhez.

Ahhoz, hogy a mezőgazdaság ereje és valós értéke Brüsszel felé is hatványozottabban tudatosítható legyen, szükséges egy olyan fórum aktivitása is, mint a WFO, amely felülemelkedik az uniós kereteken, egyesíti a Föld gazdálkodóinak hangját. A WFO támogatja a gazdálkodókat a nemzetközi szakpolitikai fórumokon, a NAK pedig teljes jogú tagként részt vesz a szervezet munkacsoportjainak és európai választmányának munkájában, valamint szavazati joggal rendelkezik annak közgyűlésén.

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei