Országos hírek

Az aratás minden évben az egyik legnagyobb mezőgazdasági munka, melynek megkezdése előtt a gazdáknak ellenőrizniük kell a gépek műszaki állapotát, felszereltségét, a kötelező tartozékok meglétét. A nyári munkákra kellő körültekintéssel kell felkészülni, különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelmi előírásainak, a tarló és növényi hulladékok égetésére, illetve az aratásra vonatkozó szabályok ismerete, betartása is. Idén a betakarításban résztvevő mezőgazdasági járművek alkalmasságát illetően a gyakorlatban került sor a gazdák tájékoztatására.

A megye területén a gazdák az aratással kapcsolatos munkák során az idei évben is számíthatnak tűzvédelmi ellenőrzésekre. Az ezeken való megfelelőség érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Szervezete és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlati aratási gépszemléket szervezett, melyeken az illetékesek megismerhették a tűzvédelmi szabályokat, valamint bemutatásra került az aratásban résztvevő mezőgazdasági járművek helyszíni alkalmassági ellenőrzésének menete.

A gyakorlati aratási gépszemle bemutatóra két helyszínen került sor. Elsőként 2021. június 15-én Kajdacson, a Kajd-Mező Kft.-nél jártunk, amit 2021. június 16-án Gyönkön, a Szaka-Ker Kft. telephelyén megtartott rendezvény követett.

A 20-25 fő gazdálkodó részvételével megrendezett bemutatókon többféle, aratásban résztvevő mezőgazdasági jármű alkalmassága áttekintésre került.

A gépszemléhez kapcsolódó tájékoztatót, illetve ellenőrzést a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Kajdacson Király István tű. főhadnagy, Gyönkön pedig Kocsis Szilárd tű. hadnagy tartotta. Az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy nem csak a gépeknek, de a gépek papírjainak is érvényesnek kell lenniük, illetve a tűzoltó készülék megléte is elengedhetetlen a gazdáknál aratás idején. Ebben az időszakban a nyári meleg és az intenzív munka következtében gyakrabban hallani kigyulladt mezőgazdasági gépekről szóló híreket. Ha nem sikerül időben megfékezni az így keletkezett tüzeket, az akár a lábon álló termésre, vagy a már learatott területre is továbbterjedhet. A tűzesetek csökkentése érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek az Agrárkamarával együttműködve minden évben széleskörű tájékoztatási tevékenységet végeznek a gazdák körében. Ennek, valamint a gazdák körültekintésének köszönhetően az aratási munkálatokkal összefüggésbe hozható tűzesetek száma évről évre csökken.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei