Országos hírek

Északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat, április 22-én csütörtökön, többfelé záporok, zivatarok alakultak ki a déli óráktól kezdve. Hevesebb zivatarok alakultak ki, melyekhez felhőszakadás, jégeső és 70- 80 km/órás széllökések társultak, északkeleten a nyíregyházi járásban szupercella is kialakult. A délután folyamán két zivatarlánccá álltak össze a zivatarcellák, melyek egymást követve haladtak a kelet felé.

Rakamaz fölött szupercella vonult át borsó és cseresznye méretű jéggel, amelyet a mellette lévő településről Tiszanagyfaluból jelentettek (1. kép).


1.kép: Tiszanagyfaluból jelentettek nagyobb méretű jégdarabokat

 

Szupercella hidegfronttal érkező, forgó feláramlást tartalmazó, többnyire hosszú életű, és gyakran jelentős károkat (jégeső, szélvihar, felhőszakadás, tornádó) okozó zivatartípus. A legerősebb tornádók többsége szupercellákhoz köthető. A szupercella mozgása során akár 250-300 km-t is megtehet, emellett hatalmas energia halmozódhat fel, ami kimagasló elektromos tevékenységet okoz. A szupercellákban a szélsebesség akár a 120 km/h-t is lehet, mely fákat csavarhat ki és tetőket rongálhat meg.

 

A rakamazi szupercella mellett Heves és Borsod megye területe felett alakultak ki jeget okozó zivatarcellák (2. kép).

2. kép: Miskolcról is jelentettek borsó, cseresznye nagyságú jeget

Április 22-én az OMSZ mérőműszerei 22 123 villámot mértek, ami általában a május és júniusi hevesebb zivatarok esetében szokott előfordulni.

 

A következő tényezők hatására volt extrém mennyiségű jég és jégbejelentés április 22-én:

  • A felhőzetben lévő fagyhatár magassága nagyon alacsonyan volt.
  • Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott, melyek április hónapban általában nem jellemzőek.
  • Meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeiben (9400 méter és -45 °C).
  • A talajszinten déli órákra 20 fok feletti hőmérséklet volt, ami erős feláramlást okozott.
  • A hidegfront nedves hideg levegővel érkezett hazánk területére.


A hazánkat elérő zivatarrendszerből, a szomszédos Szlovákia területén nagyobb méretű jégdarabok hullottak (3.,4. és 5. kép), Kassától északra egy tornádó is kialakult (6.kép).