Országos hírek

51 évvel ezelőtt 1970-ben tartották meg először a FÖLD napját az Egyesült Államokban a környezettudatosság fontosságára fókuszálva, Ezt követően az 1990-es évektől világmozgalommá vált.  Az Élő Bolygó Jelentése szerint jelentős a fajok számának csökkenése pl. 1970-től napjainkig a gerinces fajok populációi 60 százalékkal csökkentek (a trópusokon pedig nem kevesebb, mint 89 százalékkal). Ez idő alatt a vizesélőhelyek 35 százaléka eltűnt. A kimutatások szerint 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el a Földről, s igen drasztikusan csökken a termőterületek mérete, minősége, melyek jelentős részét a beépítések, s a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztések okozzák.

Fontos tehát, hogy figyeljünk és óvjuk azt a rendszert, melynek részeként élünk, tevékenykedünk. A jelzések felhívják a figyelmet arra is, hogy nem szabad túlfogyasztanunk a Föld energiaforrásait, hiszen csak ez az egy bolygónk van, és egyes kimutatások szerint a természet évente 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt számunkra többek között termőtalaj, élelmiszer, friss víz és tiszta levegő formájában.

Túlfogyasztás esetén a természeti értékek veszélybe kerülnek. Nem mindegy tehát, hogyan bánunk a természettel, a környezetünkkel. A fenntarthatóság minden szereplő számára kihívás, azaz a magánembereknek, a döntéshozóknak és a vállalatok vezetőinek egyaránt.

Térinformatikai módszerekkel látható változásokat 1990-2020 között láthatjuk az alábbi linken:

Timelapse – Google Earth Engine

 

(NAK/Sztahura)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei