Országos hírek

A koronavírus-járvány az agrár-szaktanácsadást is kihívások elé állította, azonban ezekre sikerült megfelelő válaszokat találni – hangzott el a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság ülésén. Az eseményen beszámoltak a szaktanácsadás helyzetéről és a fejlesztéseket szolgáló pályázatokról is.

 

2020. november 10-én, online formában tartotta ülését a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (NATaB), ami Jakab István, az országgyűlés alelnöke, s egyben a bizottság elnökének vezetésével folyt le. A bizottság, a szaktanácsadás jogszabályi változásai miatt tavaly alakult újjá. A NATaB-ban a döntéshozói szinttől, az agrár-felsőoktatáson át, a kutatói, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a gyakorlatban tevékenykedő szaktanácsadók is képviseltetik magukat.

Jakab István elnök köszöntőjében összefoglalta az előző ülés óta megvalósult feladatokat, elmondta, hogy a pandémia miatti kihívásokat a szaktanácsadók rugalmasan kezelték és legtöbb esetben digitális megoldásokat alkalmaztak a tanácsadások során. Kiemelte, hogy a jövőben is jelentős szerep vár a szaktanácsadókra, mivel a KAP horizontális célkitűzése a modernizáció, ami tartalmazza a digitalizációt, az innovációt és a szaktanácsadást. A modernizáció a mezőgazdasági ismeretek és innovációk rendszerén (AKIS) keresztül valósulhat meg.


Elindult a támogatott szaktanácsadás

A támogatott szaktanácsadás jelenlegi helyzetesről Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára és Detre Miklós, a Magyar Államkincstár Horizontális Feladatok Végrehajtásáért Felelős Igazgatóságának igazgatója beszéltek. A kiválasztott szolgáltató szervezetek 2019 június közepén kapták meg a támogató döntést, ami után megkezdhették a szolgáltatást. Több, mint 150-féle szaktanácsadási tevékenység támogatható. Jelenleg 17 szaktanácsadó szervezet jogosult a támogatott szaktanácsadási szolgáltatás nyújtására, melyre 8,4 milliárd forint forrás került eddig jóváhagyásra. A szervezetek elérhetősége megtalálható a NAK szaktanácsadó keresőjében és a https://www.palyazat.gov.hu/ oldalon.

Viski József tájékoztatást nyújtott a Vidékfejlesztési Program végrehajtásáról. Az új KAP indulásáig, a két átmeneti évre a jelenlegi források közel 28 százaléka fordítható, ami közel 500 milliárd forint. Ezzel összefüggésben új felhívások kerülnek meghirdetésre, beruházási, terület alapú és állatlétszámi intézkedésekre.


Tájékoztatás a szaktanácsadói névjegyzékről

A szaktanácsadói névjegyzékben 1034 fő szaktanácsadónak 32 darab szervezetnek 2020. február 28. napjáig beszámolót kellett készíteni a 2019 évi szaktanácsadási tevékenységükről. A beszámolókat a NAK egyedi fejlesztésű online kitöltő felületén adhatták be az érintettek, mondta el Varga Zsuzsanna szaktanácsadási csoportvezető az Országos Szaktanácsadási Központ (OSZK) részéről. A beszámolók szerint 484 fő végzett egyéni szaktanácsadást és 219 tanácsadó dolgozott szervezeten keresztül.

Az OSZK gondoskodik a tanácsadók képzéséről, ami négy pillérből áll: alapképzés, kötelező képzések, támogatott szaktanácsadás végzéséhez szükséges képzés és szakmai rendezvények akkreditációja.  Az idei évben a vírus veszély miatt át kellett alakítani a rendszert és a lehetőség szerint online eszközökkel oldják meg a képzéseket és a vizsgákat. Az OSZK júniustól akkreditálja az online szakmai rendezvényeket és a képzési napokat is digitális megoldásokkal váltja ki. A vizsgák a NAK e-learning rendszerének használatával történnek.

A képzési kötelezettség mulasztása a szaktanácsadó tevékenységének felfüggesztését, majd a jogosultság visszavonását vonhatja maga után. 2020. január elsejétől 67 fő szaktanácsadó tevékenysége felfüggesztésre és 63 fő pedig törlésre került a névjegyzékből. Jelenleg 1079 fő szaktanácsadó és 54 darab szaktanácsadó szervezet szerepel a névjegyzékben.


Újra meghirdették az Év Szaktanácsadója díjat  

Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az idén is a NAK-kal közösen meghirdetésre került „Az Év Szaktanácsadója” díj felhívása. A díj célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját. A díjra minden a szaktanácsadói névjegyzékben aktív státuszban nyilvántartott szaktanácsadó jelölhető volt.

A jelöléseket a 2020. november 15-ig fogadták. A jelölést elfogadó szaktanácsadóknak pályázatot kell beadni és a legjobb szakmai tendert benyújtók közül, online prezentáció keretében kerül kiválasztásra a 2020. év szaktanácsadója.


Agrár Tudásátadási- és Innovációs Rendszer (AKIS)

A NATaB ülés záró napirendje az AKIS-ről, a nyertes H202-as projektekről és az európai trendekről szólt. Székely Erika, a NAK szakképzési és szaktanácsadási igazgatója ismertette EU Agrár- Tudás és Innovációs Rendszer Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésének a KAP AKIS-hez kapcsolódó új javaslatait és iránymutatásait.

Dr. Vér András, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar tudományos munkatársa a H2020 i2connect elnevezésű projektjét mutatta be, amely 2019. november 1-én indult és Magyarországról a NAK-kal együtt vesznek részt benne. A programban 18 ország 42 szervezetével működnek együtt. Célja a szaktanácsadók képessé tétele arra, hogy a gazdálkodókat interaktív innovációs projektekbe vonják be, illetve ilyen projektek megvalósulását támogassák, kísérjék végig. A projekt szorosan illeszkedik az EIP-AGRI hálózatépítéshez és innovációs projekt ösztönzéshez.

Gáborné Jakab Ágnes, a NAK tudásátadási szakértője előadásában bemutatásra kerültek a szaktanácsadáshoz kapcsolódó nyertes, jelenleg folyamatban lévő H2020-as projektjei. A FAIRShare a tanácsadás során alkalmazható digitális eszköztár kialakításáról, az EURAKNOS az Európai mezőgazdasági és erdészeti innovációs tudástár kiépítése és az EUREKA pedig a legjobb mezőgazdasági gyakorlatok Európai Tudástára.


Varga Zsuzsanna/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei