Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselőinek részvételével online Agrár Klubot szervezett a Portfolio Csoport az agrárgazdaságot érintő, várhatóan 2021-től életbe lépő új adózási szabályozási csomagról. A NAK számos szolgáltatással és programmal készül a gazdálkodóknak az átállás zökkenőmentessé tétele érdekében.


A november 3-i eseményen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy számukra ez a törvény az év szakmai terméke. Ha a törvényjavaslat 2021. január 1-jén hatályba léphet, akkor a szaktárca elkezdhet azért drukkolni, hogy megvalósuljanak és működjenek az új adórendszer technikai feltételei is. Az Agrárminisztérium azt szeretné, hogy minél egyszerűbb és könnyebb legyen az átalakulás, a közigazgatási folyamatok pedig jól süljenek el a termelőknél is. Juhász Anikó szerint a következő év még a kísérletezések és próbálkozások éve lesz, de 2022-től már a mezőgazdaság minden szereplője tudni fogja, mi a legjobb neki. Arra a kérdésre, hogy kinek és mikortól érdemes böngésznie a törvényt, a helyettes államtitkár elmondta, hogy amint az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, a magyar agrárium minden szereplőjének érdemes lesz tanulmányoznia a szövegét, hiszen mindenkire fog vonatkozni valamilyen kedvezmény.
– Aki ma mezőgazdasági termelő, annak mindenképp érdemes végignéznie, mely adózási formát kell választania – mondta Juhász Anikó.

Juhász Anikó emellett az öröklés és a generációváltás problémájának megoldását jelölte meg az Agrárminisztérium következő nagy feladataként. Elmondása szerint a mezőgazdasági termelő hagyományosan nem szeret nyugdíjba menni, ennek az ösztönzésére kommunikációs és oktatási programra is szükség lesz, valamint a jó példák bemutatására. A helyettes államtitkár elmondta, hogy ezzel kapcsolatban már elkezdtek egy programot, de azt a koronavírus elvitte. Arra a kérdésre, hogy az adóreform hogyan javítja a magyar mezőgazdaság versenyképességét, Juhász Anikó elmondta, hogy az adózási formák szűkülése egyértelműbbé, fehérebbé teszi a mezőgazdasági üzemszerkezet működését.

Cseszlai István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai igazgatója szerint az adózási reformot az életszerűség diktálta, annak megerősítésére jön létre az új törvény. A változás fő motorja az adózás, a működési formák egyértelműbbé tétele volt. A szakember szerint egy kifejezetten olyan verziót kellett létrehozni, ahol senki sem fog a korábbinál kedvezőtlenebb helyzetbe kerülni, és ha az ember megnézi az adózási kategóriákat, mindenütt pozitív változások lesznek.
– Ami a családi gazdaságoknál előnyként megjelenik, az az őstermelői helyzet változásából fakad. Ami az egyiknek jó, az a másiknak is jó lesz – jelentette ki Cseszlai István.

Arra a kérdésre, hogy ha 2021-ben életbe lép a jogszabály, mi lesz a következő lépcső, Cseszlai István elmondta, hogy a törvény tervezett január 1-jei hatályba lépését követő 3-6 hónap a falugazdászok felkészítésével és a megfelelő formák létrehozásával fog telni. A falugazdászok minden gazdát felkeresnek majd és egy újabb adategyeztetésre fog sor kerülni. A NAK stratégiai igazgatója szerint a következő nagy lépés a generációváltás fontosságának tudatosítása, illetve ennek a megoldása lesz. Az új adócsomag versenyképesség-növelő hatásáról Cseszlai István elmondta, hogy az egyes kedvezményekre jogosító kritériumok tetejének elérésével a gazdálkodó nem fogja teljesen elveszíteni a korábbi kedvezményét, hanem egy lépcsőzetes rendszer fog létrejönni. Ez biztonságot és nyugalmat fog adni a gazdáknak, akik így nem kényszerülnek majd „trükközésre” az adminisztrációval, és a papírmunka intézése is zökkenőmentesebb lehet. A szakember szerint az új rendszer kedvezményei pénzben is mérhetőek lesznek majd.

Szatmári László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője szerint a mezőgazdaság adózásának átalakításának csak néhány milliárd forintos költségvetési hatása lesz. A szakpolitikus elmondta, hogy az adóreformmal az igazi kérdés az, hogy sikerül-e úgy egyszerűbbé tenni az agrárium helyzetét, hogy az ne okozzon zavart. Szatmári László szerint a törvény legnagyobb jelentősége az, hogy tisztul az agrár-adószabályozás, az új adószabály pedig már mentes lesz a nem adózási kérdésektől. A főosztályvezető elmondta, hogy az új jogszabályban a preferált adózási módszer az átalányadózás lesz, a törvény pedig gondoskodni fog arról is, hogy „senki ne legyen önmaga ellensége” azáltal, hogy nem ismerik el a kedvezményekhez való jogosultságát. Arra a kérdésre, hogy mennyiben fogja növelni az agrárium versenyképességét az új adócsomag, Szatmári László elárulta, hogy mostantól könnyebben áttörhetőek lesznek az adminisztratív korlátozások, és minden adózási formához lesznek kapcsolódó kedvezmények, így mindenki találhat magának olyan adózási módszert, ami a leginkább illik hozzá, valamint nőni fog a mezőgazdaság méretgazdaságossága is.


(forrás: agrarszektor.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám