Országos hírek

Idén is gyűjtik a gazdáktól a búzaadományt az idén 10 éves Magyarok Kenyere program keretében. Ezúttal 89 ponton lehet leadni a felajánlásokat, amelyet 20 malomban őrölnek majd meg – jelentették be a szervezők mai szarvasi sajtótájékoztatójukon.

 

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közösen szervezett, idén 10 éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. A program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát határon inneni és túli, magyar gyermekeket segítő szervezetek számára.

Trianon 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: „Egy kenyéren vagyunk”. Külön aktualitású ez a 2020-as esztendőben, amelyet az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított.  A szervezők – a program közel egy évtizedes sikereihez hasonlóan – idén is számítanak a magyar gazdák jótékony adományaira. A koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten számítunk a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra is, hogy idén is több tízezer gyermek ellátását biztosíthassuk, és vetőmagadományainkkal segíthessük kárpátaljai gazdatársainkat.

Balról jobbra: Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány Kuratóriumának elnöke; Jakab István, a MAGOSZ elnöke; Győrffy Balázs, a NAK elnöke; Babák Mihály, Szarvas polgármestere

 

A tavalyi esztendő minden eddiginél sikeresebb volt a program életében: közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy 800 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak. Idén az étkezési búza adományokat – 2020. július 1-től augusztus 20-ig – 89 gyűjtőponton adhatják le a gazdák, emellett pénzadományok felajánlására is van lehetőség. A Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét július 31-én tartják, a szarvasi szárazmalomban.

Fontos szerepe van a Magyarok Kenyere Alapítványnak is: az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli diaszpóra magyarságot is bevonja az adományozásba. Tavaly, első alkalommal a szórványmagyarságba, New York, Calgary, Cork vagy Bécs magyar közösségébe is eljuttattuk a Magyarok Kenyere jelképes lisztadományát.

A programmal kapcsolatos további információk a www.magyarokkenyere.hu oldalon találhatók.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei