Nemzetközi hírek

2024. március 25-én, videókonferencia keretében került megrendezésre a Magyar-Argentin Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülése Bihari Katalin, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, valamint Gabriel Arturo Martínez, az argentin Külügyi, Külgazdasági és Vallásügyi Minisztérium nemzetközi gazdasági tárgyalásokért és integrációért felelős helyettes államtitkára társelnökletével.

Argentínával 2024-ben ünnepeljük diplomáciai kapcsolataink felvételének 100. évfordulóját. A latin-amerikai országgal való kapcsolatok jelentőségét a rendszeres magas szintű találkozók is tükrözik; legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök tett látogatást Buenos Airesbe 2023 decemberében és folytatott tárgyalásokat Javier Milei elnökkel.

Argentína 2023-ban hazánk harmadik legfontosabb gazdasági partnere volt a latin-amerikai országok közül; kétoldalú kereskedelmi forgalmunk rekordévet zárt 231 millió dollárral. Az Argentínába irányuló exportunkban 14%-os, a külkereskedelmi egyenlegünkben pedig 16%-os bővülés figyelhető meg a 2022. évhez képest.

A Magyar-Argentin GVB alakuló ülése kiváló alkalmat biztosított a latin-amerikai országgal való gazdasági együttműködés iránti elkötelezettség megerősítésére. A delegációk áttekintették országaink aktuális gazdasági helyzetét, valamint megvitatták többek között a gazdasági és kereskedelmi, a technológiai, a vízügyi és mezőgazdasági, valamint a kulturális és oktatási együttműködés lehetséges területeit és irányait. Utóbbi kapcsán kiemelendő, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretein belül évente 25 argentin hallgatónak nyílik lehetősége, hogy tanulmányait magyar felsőoktatási intézményben folytassa.

Az ülés zárásaként a társelnökök aláírták a Magyar-Argentin GVB első Jegyzőkönyvét, amely a jövőbeli együttműködés irányait jelöli ki.

(forrás: https://kormany.hu/hirek/videokonferencia-kereteben-megrendezesre-kerult-a-magyar-argentin-gazdasagi-vegyes-bizottsag-alakulo-ulese)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám