Nemzetközi hírek

2022. július 6-án a Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési programot bemutató online előadást szervezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportkoordinációs Főosztálya, Vanyik János Taskentbe delegált külgazdasági attaséval közösen. Az esemény célja az volt, hogy a magyar cégek számára kevésbé ismert relációt jobban megismerve kedvet kapjanak a Startup és Kutatás-fejlesztési Programban való részvételre.

Vanyik János KGA elmondása alapján Üzbegisztánban dinamikusan növekszik a lakosságszám, évente 70 millió tonna aranyat bányásznak, 3 millió tonna gyapotot termesztenek, a világ egyik legnagyobb gyapot-exportőre a világon. Bár a gyapotföldek számát jelenleg csökkentik, kevésbé vízigényes és földet kizsákmányoló ágazatokra szeretnének áttérni. A mezőgazdasági tevékenység jelentős az országban, a lakosság több mint fele vidéken, falvakban él, számukra az agrártevékenység jelenti a megélhetést. A lakosság dinamikus növekedése miatt évente 4-500 ezer ember lép be a munkaerőpiacra. Üzbegisztán a mai napig inkább keresleti, tőkeszegény piac, amely faktor hátrány mellett azonban előnnyel is bír. Olyan áru tud eljutni az üzbég piacra, amelyet a vállalkozás megfinanszíroz, de amely cég ezt meg tudja lépni, nagy eséllyel sikerrel be tud lépni az üzbég piacra.

Jelen pályázatból már a harmadik ütem zajlik, az előzőekben 1 milliárd eurós támogatásra sikeresen pályázott 9 cég, a program ősszel meghosszabbításra került, valamint egy tiszta Kutatás és Fejlesztést (K+F) célzó program is elindult. A pályázathoz angol vagy orosz nyelvtudás kell, az üzbég nyelv ismerete nem szükséges.

A program részletei az alábbi honlapon érhetők el.

Határidők: 2022. július 20-ig kell beérkeznie a partnerkeresési szándéknak, a pályázati adatlapoknak pedig július 31-ig. A honlapon feltüntetésre kerültek azok az üzbég cégek, amelyek magyar partnert keresnek a pályázatban való részvételhez.

A támogatás igénybevételére jogosultak köre:

Egyedi támogatási kérelmet azok a Magyarországon bejegyzett mikro-, kis és középvállalkozások (GFO kód: 113,114,117) nyújthatnak be, amelyek: legfeljebb 5 lezárt üzleti évvel rendelkeznek; innovációval rendelkeznek; Üzbegisztánban bejegyzett, az üzbég fél által meghirdetett pályázat feltételeinek megfelelő partnerrel igazolt együttműködést folytatnak a támogatandó projekt megvalósítása érdekében. VAGY kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznek; innovációval rendelkezek; Üzbegisztánban bejegyzett, az üzbég fél által meghirdetett pályázat feltételeinek megfelelő partnerrel igazolt együttműködést folytatnak a támogatandó projekt megvalósítása érdekében.

A részletes felhívás és a dokumentáció a fent feltüntetett linkre kattintva érhető el, a programról, valamint a partnerkeresésről bővebb tájékoztatás a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen kérhető a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

Koczur Szilvia /NAK Külkapcsolati szakértő

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ