Nemzetközi hírek

 1. Vetőburgonya export 

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság a 2020. december 24-én aláírt együttműködési megállapodásig nem tudott megállapodni a vetőburgonya egyenértékűségéről, ami jelentős tilalmakat eredményezett az EU-ba – és ezzel együtt Észak-Írországba – irányuló brit vetőmagexportra.  

Amikor az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, az Egyesült Királyság kormánya az EU-ból származó vetőburgonya forgalmazását engedélyező 6 hónapos hosszabbításról döntött, amely lehetővé tette az uniós vetőburgonya behozatalát Nagy-Britanniába. Ez a meghosszabbítás 2021. június 30-án lejárt, és nem hosszabbították meg. 

Az egyetlen olyan uniós vetőburgonya, amelyet továbbra is szabad Nagy-Britanniába importálni, az a narancssárga vagy sárga címkés rendszer keretében tesztelési és vizsgálati célokra használt vetőburgonya, valamint a szintén nemesítési, tesztelési és vizsgálati célokra szánt mikronövények és mikrogumók (azaz nem forgalmazás). 

Az EU-n belüli egyes országok vagy az EU egésze azonban továbbra is kérheti az Egyesült Királyságtól az Egyesült Királyság szabványaival való egyenértékűség elismerését, amely - ha elfogadják - lehetővé teszi a kérelmező ország számára, hogy vetőburgonyát exportáljon GB-n belüli forgalmazás céljából. 

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériuma (Department for Environment, Food & Rural Affairs – DEFRA) ennek megfelelően frissíti a növény-egészségügyi portált is. 

2. Megoldások az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv végrehajtásának elősegítésére 

A Bizottság eleget tett az Egyesült Királyság azon kérésének, hogy a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló hűtött húsok mozgására vonatkozó türelmi időt további három hónappal, ez év szeptember 30-ig meghosszabbítsa.  

Ez a megoldás ideiglenes jellegű és szigorú feltételekhez kötött - ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságnak egyértelmű kötelezettségeket kell teljesítenie. A Bizottság reméli, hogy ez alatt a három hónap alatt az Egyesült Királyság konstruktívan részt vesz egy szélesebb körű, az uniós szabályokkal való összehangoláson alapuló megállapodás megkötésében a köz-, állat- és növényegészségügy területén. A Bizottság - számos helyi szereplővel együtt - többször is javasolta ezt a megoldást, mivel a jegyzőkönyvben előírt ellenőrzések 80 százaléka egy csapásra eltűnne.  

Ezen túlmenően jelentős gyakorlati megoldásokat állítottak össze, amelyek segítik a jegyzőkönyv végrehajtását és megkönnyítik az észak-írországi közösségek mindennapi életét. A Bizottság egyszerűsíteni fogja az állatállomány mozgását azáltal, hogy megszünteti az újbóli megjelölés szükségességét, amikor az állatok többször is Nagy-Britannia és Észak-Írország között mozognak. 

További információ az Európai Bizottság sajtóközleményében olvasható. 

3. Kérdés-válasz gyűjtemények  

A DG Trade piacra jutási kérdés-válasz gyűjteménye felsorolja azokat a kérdéseket, amelyeket az Európai Bizottság piacra jutási munkacsoportja a DEFRA számára feltett. A DEFRA adott esetben válaszolt a kérdésekre és/vagy linkeket adott az útmutatókhoz. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az ebben a dokumentumban szereplő kérdésekre adott válaszok a válaszadás időpontjában voltak helyesek, az információk azóta változhatnak. A legfrissebb információkért kérjük, keresse fel a vonatkozó gov.uk weboldalakat.  

4. EU-ból Nagy-Britanniába irányuló exporttal kapcsolatos csoportosítási modellek 

DEFRA prezentációjában részletes információk találhatóak az EU-ból Nagy-Britanniába irányuló állati termékek gyűjtőszállítmányaival és vegyes szállítmányaival kapcsolatos szabályokról. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ