Nemzetközi hírek

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság a Vegyes Bizottság és a Partnerségi Tanács keretében is ülésezett 2021. június 9-én.

A Vegyes Bizottság immáron 8. alkalommal ült össze, míg a Partnerségi Tanácsnak ez volt az első megbeszélése. 

A vegyesbizottsági ülésen hosszasan tárgyalták az Írországról / Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv végrehajtását. Az EU hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságnak be kell tartania jogi kötelezettségeit és végre kell hajtania ezeket az ellenőrzéseket. A Bizottság szerint még mindig számos és alapvető hiányosság van a megállapodás Egyesült Királyság általi végrehajtásában. Ezeket a hiányosságokat kezelni kell, állomáspontokat kell kijelölni konkrét határidőkkel, amelyek révén az Egyesült Királyságnak teljesítenie kell meglévő kötelezettségeit. Ha az Egyesült Királyság az elkövetkező hetekben további egyoldalú lépéseket tenne, az EU nem fog visszariadni attól, hogy gyorsan és határozottan reagáljon annak biztosítására, hogy az Egyesült Királyság betartsa nemzetközi jogi kötelezettségeit.  

Emellett az EU és az Egyesült Királyság június 9-én megkezdte a Partnerségi Tanács munkáját a kereskedelmi és együttműködési megállapodás keretében. Megállapodtak az e megállapodás alapján létrehozott különböző vegyes bizottságok közelgő üléseinek indikatív menetrendjéről. 

Kétségtelen, hogy az EU stratégiai, tartós és kölcsönösen előnyös partnerséget akar építeni az Egyesült Királysággal. A megállapodás az alapja ennek a partnerségnek. 

Maroš Šefčovič alelnök sajtónyilatkozata a Vegyes Bizottság és a Partnerségi Tanács üléséről itt érhető el.  

 

(NAK/Polczer Katalin) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei