Nemzetközi hírek

A V4-es államok és partnerországai agrárszervezeteinek vezetői videókonferencia keretén belül egyeztettek az új közös agrárpolitika által támasztott kihívásokról és a KAP tervezése során felmerült, a gazdák érdekeit fenyegető szabályozási kérdésekről.


A megbeszélésen részt vett Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Martin Pýcha, a Cseh Mezőgazdasági Szövetkezetek Egyesületének elnöke, Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara Elnöke, Emil Macho, a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara elnöke, Eimantas Pranauskas, a Litván Mezőgazdasági Vállalkozások Szövetségének igazgatóhelyettese, Florentin Bercu, a román Növénytermesztési Szektor Szövetkezeteinek Országos Szervezete igazgatója, valamint Dr. Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója.

Az egyeztetés aktualitását az adta, hogy az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács közötti, a közös agrárpolitika reformjáról szóló háromoldalú egyeztetésekre („trialógus”) 2020. november 10-én kerül sor, amelyen a KAP jövőbeni kereteiről tárgyalnak. Az eddigi javaslatok jelentős adminisztratív teherhez vezetnének, élesen ellentmondanak az európai mezőgazdasági ágazat versenyképességének, hatásukra egyes tagállamokban a foglalkoztatás csökkenését fogja eredményezni a vidéki térségekben. A beruházások korlátozása miatt veszélyeztetni fogja mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatunk képességét a környezeti, éghajlati és jóléti célok teljesítésére. Ez ellentmond a Bizottság azon tervének, hogy támogatja az átmenetet a fenntarthatóbb ágazat felé, összhangban a zöld megállapodással.

A Bizottság által tett javaslatok alapján az egyeztetésen résztvevők megállapodtak abban, hogy az új KAP keretén belül a gazdálkodók érdekeit hangsúlyosabban szükséges figyelembe venni, ennek érdekében igényüknek közös kommünikében adnak hangot, amelyet megküldenek az Európai Bizottságnak, valamint a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek.


(nak.hu)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei