Vidékfejlesztés

Minden nemzet, amelyik meg kívánja őrizni hagyományait, ezt legkönnyebben és leggyakrabban gasztronómiájában tudja megtenni. 25 éves évfordulóját ünnepelte a Szolnoki Gulyásfesztivál, amely hagyományőrző céllal indult, de mára a gasztrofesztiválok között is kiemelkedővé vált.

 A fesztivál alkalmából a "Szolnoki Gulyásfesztivál 25 éve - gasztrofesztiválok a vidéki örökség megőrzésében a jövő generációi számára" címmel tartott szakmai konferenciát a helyi önkormányzat a HÍR program közreműködésével, amelyen a kamara is képviseltette magát. A konferencia részvevői a gasztrokultúrát több szempontból is körbejárták, kiemelték többek közt a nemzeti kincseink megőrzésében betöltött szerepét, közművelődési vonatkozását, valamint a helyi termékek számára a turizmusban és a gasztroturizmusban kínálkozó lehetőségeit is.

A rendezvény fővédnöke, Dr. habil. Simicskó István PhD, a KDNP frakcióvezetője és a Hungarikum Bizottság tagja, előadásában hangsúlyozta, hogy a gasztrokultúra a kultúra szerves része. Nagy kihívás a nemzetek számára saját értékeik megtartása, megőrzése. Fontos feladatnak tartja, hogy megvédjük és gyarapítsuk az értékeket, amik kialakítják a szülőföldhöz kötődést, illetve azok ismerete erősíti a nemzeti identitástudatot. Beszélt Magyarország nemzeti kincseiről, a Hungarikumok Gyűjteményének, a Magyar Értéktárnak és az azokba tartozó, a magyarságra jellemző egyedi, különleges és minőségi termékeknek a jelentőségéről is. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Értéktár legfontosabb elemei közül meg is említett néhányat, mint a szolnoki csipkét, a görögkatolikus templom ikonosztázát és harangját vagy éppen Verseghy Ferenc szellemi örökségét.

A fiatalok szempontjából a nemzeti kincseink megőrzése mellet a mai kor szellemének gyarapítása is fontos. A megnyitón dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő arra tért ki, hogy a fesztivál legnagyobb értéke, hogy mindig keresi az utat a megújulásra, így törekednek rá, hogy egyre jobban be tudják vonni a fiatalokat is. Jó példája ennek, hogy a diákoknak szóló főzőversenyen a szolnoki tankerületi központ minden általános iskolája képviseltette magát, így 9 iskola 20 csapatának mintegy 600 diákja vett részt a programom. Csányi Sándor a rendezvény alapítója és főszervezője is azt emelte ki, hogy a közösségteremtés az egyik legnagyobb erénye a rendezvénysorozatnak. Szalay Ferenc polgármester arról is beszélt, hogy nem titkolt céljuk, hogy a gulyásfesztivál is hungarikum legyen, hiszen a Szolnoki Gulyásfesztivál nemcsak a helyi identitástudatot erősíti, hanem a rendezvénynek kulturális üzenete is van.

A fesztiválon több helyi termelő mellett a HÍR védjegyesek is bemutatkoztak.

Az elhangzott előadások az Agrárminisztérium HÍR program aloldalán lesznek majd elérhetőek.

NAK / Tószegi-Faggyas Katalin

Forrás: SZOLJON             

Képek: Agrárminisztérium, Sajtóiroda

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám