A 2021. évi Prognosfruit konferencia európai alma- és körtetermés-előrejelzése szerint az almatermés 10%-kal nő, míg a körte termése várhatóan 28%-kal csökken az idén. 2021. augusztus 5-én az alma- és körteágazat több mint 150 nemzetközi képviselője csatlakozott a Prognosfruit 2021. online konferenciához, amely a 46 éve megrendezett esemény második virtuális kiadása volt, hogy megvitassák az alma és a körte 2021-es termelési előrejelzését. 

Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) a 46. Prognosfruit alkalmából közzétette a 2021/2022-es európai alma- és körtetermés becslését. Philippe Binard kijelentette: "A jelentéshez hozzájáruló 21 vezető termelő ország almatermését az EU-ban a 2021/2022-es szezonra 11.735.000 tonnára becsülik. Összességében az idei termés a becslések szerint 10%-kal magasabb lesz, mint tavaly, de csak 1%-kal haladja meg a hároméves átlagot. Ez tehát egy kiegyensúlyozott kilátásokkal rendelkező szezonnak tekinthető". Az európai termés továbbra is alkalmazkodik a fogyasztók által igényelt fajtákhoz és minőségi előírásokhoz. Dominik Wozniak, a WAPA elnöke jelezte: "Az új szezon általában egy héttel később kezdődik az átlagosnál. A gyümölcsméretek Európa-szerte emelkednek, így az idei szezonban is az átlaghoz képest nagyobb átlagos méretre számítunk. A piaci kilátások kiegyensúlyozottnak ígérkeznek, a belföldi piac lehetőségei, a stratégiai exportpiacok fejlődése, valamint a feldolgozásra szánt mennyiségek között, amelyek a becslések szerint körülbelül 4 millió tonnát tesznek ki, kiegyensúlyozva a friss és a feldolgozott piacok kínálatát. A biotermesztés továbbra is lassan növekszik, és jelenleg az EU teljes termésmennyiségének mintegy 6%-át teszi ki".  

Philippe Binard hozzátette: "Míg az EU almatermése nagyobb, addig a 2021/2022-es uniós körtetermés a becslések szerint a tavalyi évhez képest 28%-kal, 1.604.000 tonnára, a hároméves átlaghoz képest pedig 27%-kal csökken. Ez az évtized legkisebb körtetermése." A fajták tekintetében ez a Conference körte 18%-os csökkenését jelenti 805.000 tonnára. Az Abate szintén érintett, a termés 66.000 tonnára csökken, ami 73%-os csökkenést jelent." A WAPA továbbra is figyelemmel kíséri az északi félteke termésének alakulását, és amint rendelkezésre áll, frissítéseket ad ki. 

A 2021-es virtuális konferencián a WAPA főtitkára, Philippe Binard ismertette az alma és körte előrejelzését, Helwig Schwartau, az AMI piacelemzője piacelemzést adott, Franz Ennser, az Austria Juice vezérigazgatója áttekintést adott a feldolgozás legújabb trendjeiről, Fritz Prem, az Europäisches Bioobst-Forum elnöke pedig a biotermesztésről beszélt. Kína, Oroszország, India és az USA szakértőinek videóbeszédei a konferencián a teljes északi félteke terméselőrejelzéseiről nyújtottak globális képet. Az almával és körtével foglalkozó két panelbeszélgetés részletesebben tájékoztatott a vezető termelő országok fejlődéséről és a déli félteke szezonjának alakulásáról. 

Luc Vanoideek (COPA COGECA-VBT) így nyilatkozott a szezonról: "Az alma- és körteágazatnak nem szabad kivárnia és figyelnie a piacot, hogy az új termés értékesítéséhez az előttünk álló hetek minden lehetőségét kihasználhassa". Záró megjegyzéseiben hozzátette: "A termelési kihívások kezelése, a minőség folyamatos javítása, a Farm to Fork követelményekkel való megbirkózás és az exportlehetőségek vizsgálata kulcsfontosságú a sikeres szezonhoz". 

A Prognosfruit továbbra is az alma- és körteágazat vezető ágazati rendezvénye. Philippe Binard zárásként elmondta: "Bár az online rendezvények nagyon sikeresek és informatívak a könnyebb hozzáféréssel, mindannyian alig várjuk, hogy 2022 augusztusában Belgrádban (Szerbia) találkozhassunk a résztvevőkkel, és élvezhessük a "Serbia Does Apples" vendégszeretetét. A tervek szerint tehát Belgrád ad otthont a Prognosfruit első személyes változatának, amennyiben a COVID-19 intézkedései ezt lehetővé teszik". 

Forrás: Prognosfruit.eu  

Címkék:

 

Őstermelői adatok lekérdezése