`

A gabona-terméklánc kiindulópontja minőségbiztosítási oldalról a szántóföld. Itt már eldőlhet, milyen terméket tudunk megtermelni és azt hogyan lehet a továbbiakban értékesíteni.


A  búzafajták   nemesítése   az   elmúlt  évtizedekben  több  irányba  haladt  és  most  már  látszik,  a  felhasználási  irányok  alapján  más-más  szempontok  érvényesülnek.  25–30  évvel  ezelőtt  jórészt  stabil  malmi  minőséget  tudtak  a  rendelkezésre álló fajták, de alacsony volt a  hozamszint  és  időnként  növényegészségügyi  problémák  is  jelentkeztek. A  következő  irány  ezért  is  lett  a  hozam  növelése,  majd  ezt  közvetlenül követve a sikér mennyiségének növelése.

Mára   eljutottunk   oda,   hogy   magas   sikértartalmú   és   nagy   hozamú  fajták  is  vannak,  de  elterjedtek  a  csak  a  nagy  termőképességre nemesített búzák is. A felhasználói szempontok alapján  a  nagyjából  5  millió  tonnás  magyarországi   búzából   1,2–1,5   millió  tonna  legalább  szükséges  a  magyar malomipar számára, körül-belül 1–1,5 millió tonna a takarmányozási  igény  és  a  fennmaradó  többlet tud exportra jutni. Ebben   a   hármas   arányban   a   malmi szükséglet minőségi igénye a legstabilabb. A liszt gyártása során „be  lehet  állítani”  a  liszt  minőségét  adalékanyagokkal  is,  de  legalább  ennyire  fontos  az  adalékmentes,  természetes  liszt  előállítása  is.  A hagyományos  sütőipari  termékek  igénye a legalább 28–30 %-os sikértartalmú,  jó  sikérminőséggel  párosulva.  A  hazai  minősítési  rendszer  alapján  a  B1-es  sütőipari  érték  az  elvárás. A nemesítési munka során a  sikér  tartalma  már  elérte  az  igényelt  szintet,  a  minősége  is  jó,  sőt,  jobb is az elvártnál. A sikér minőségének  mérése  azonban  már  függ  a  lisztet   felhasználó   igényétől   is.  

Korábban  nem  volt  jellemző  a  termékek  fagyasztása,  a  tészta  frissen került felhasználásra. Ez a változás hozta, hogy a sikér rugalmasságát már nem elég a terülési adattal  jellemezni,  kialakult  az  igény  a  nyújthatóság,  a  rugalmasság  és  a  vízfelvétel  mérésére  is.  Erre  az  exportpiacok is igényt mutattak, az alveográfos  vizsgálatok  25  évvel  ezelőtt  még  ritkaságszámba  mentek, mára a „W” és „p/l” minden termelő  számára  fontos  értékszám  kell legyen. Az  exportpiaci  felhasználói  igények nem keresik a magas fehérje- és  sikértartalmú  búzát.  A  11,0%-os  fehérjetartalom   mellett   a   sikér   mennyisége  másodlagos,  a  fajsúly  és  a  nedvességtartalom  a  fontos.  Ez az igény vezetett oda, hogy a jellemzően  inkább  keményszemű,  de  alacsonyabb hozamú búzafajtákkal szemben teret nyertek az úgynevezett   lágy   búzák,   amelyeknek   a   fehérjetartalma  alacsonyabb,  de  a  hozamok     magasabbak.     Ezek     sütőipari   tulajdonsága   azonban   nem  mindenben  felel  meg  a  hazai  igényeknek, ez az eurobúza.

A  minőségi  csoportosításokban  kiemelt  szerepe  van  a  javító  minőségű  búzáknak,  magas  fehérje-,  magas sikér- és W-értékekkel. zen termékek nevüket is onnan kapták, hogy  alkalmasak  a  közepes  minőségű  búzákkal  történő  keverésre,  azok  minőségét  növelik.  Ezeknek  a  búzáknak   azonban   csak   szűk   a   piaca,   jellemzően   egy-egy   fajta   tudja az igazán jó értékeket produkálni és emiatt nem tudott elterjedni  a  szélesebb  termelő  körben  –  ezekre  a  búzákra  áll,  hogy  nagyon  kellene a piacnak az ilyen, de egyenletes minőségben és nagy mennyiségben, fajtaazonosan. Ezekre  is  voltak  próbálkozások,  de  a  piaci  lehetőségek  felmérése  nem   volt   megfelelő,   így   sajnos   elhaltak a kezdeményezések.

Miért is fontosak a fentiek? Malmosként  és  korábban  kereskedőként  is  szembesültünk  azzal,  hogy  az  átlagminőség  lehet  jó,  de  sohasem  lesz  kiugró,  a  különböző  fajták  keverése  nem  egyformán  és  nem  arányosan  hozza  az  eredményeket.  Legelső  tapasztalás  volt,  hogy  az  alacsony  esésszámú  búza  sokkal  többet  tud  lerontani  –  10  százalék  150–170-es  esésszámú  búza bekeverése a másik 90 százaléknyi,  eredetileg  250–300  körüli  esésszámú búzát tönkre tudja tenni. Hasonló  a  helyzet  a  sütőipari  tulajdonságoknál   is:   hiába   van   10–11  százalékú  fehérjetartalmú  árunk, ha az egy eleve takarmányozási célra nemesített fajta, a 30–32 százalékos sikérű búzával összekeverve sem ad malmi minőséget.

Fontos  ezért,  hogy  a  termelő  tudja,  milyen  célra  nemesített  fajtát  használ,  a  betakarítás  és  a  felhasználóhoz  történő szállításkor ezek a tényezők is szerepet fognak kapni a jövőben. A termésmennyiségre  történő  optimalizálás  –  úgy tűnik – a minőség rovására ment és ezt a folyamatot meg kell állítani.


(NAKlap, 2020. február – Bidló Gábor)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám