A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága az idei őszi félévben a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemmel együttműködve Élelmiszeripari workshop keretében rendezi meg 4 bemutató napját a következő szakterületeken és következő időpontokban.
A jelentkezéshez szükséges linkeket a szakterületekhez kapcsolódó meghívóban folyamatosan tesszük közzé a cikkben!
1. 2021. december 16. Membrántechnika alkalmazása az élelmiszeriparban, valamint a szennyvíz- és vízkezelésben
A részletes programterv és a regisztrációs elérhetőség a meghívóban található.
Program tematikája: Membránok típusai, membránszeparáció elve, membránszűrési eljárások csoportosítása, előnyei. Gyümölcslé gyártási technológiája, sűrítmény előállítás membrántechnikája, tejipari és borászati megoldások membrántechnikákkal. Korszerű membrános vízkezelési lehetőségek és szennyvíztisztítási gyakorlatok, esettanulmányok.
Gyakorlati bemutató: membrános berendezés működése, vízfluxus mérés, vízlágyítás mérése, gyümölcslé koncentrálása, membrán tisztítása.
2. 2021. november 19. Innovációs csomagolási megoldások az élelmiszeriparban
A részletes programterv és a regisztrációs elérhetőség a meghívóban található.
Program tematikája: Csomagolóanyagok szerepe, csomagolási típusok. Húsok, húskészítmények védőgázos (módosított atmoszférás) és vákuum (skin) típusú csomagolás típusai, gyakorlati bemutatója. Élelmiszeripari csomagolásfejlesztési trendek a különböző élelmiszeripari ágazatokban. Fresh-Cut termékek csomagolás fejlesztése gyakorlati bemutatóval, ehető bevonatok.
3. 2021. november 26. Energiacsökkentés lehetőségei az élelmiszeriparban
A részletes programterv és a regisztrációs elérhetőség a meghívóban található.
Program tematikája: Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe, csoportosításuk. Édesítőanyagok, édesítőszerek helye és szerepe az élelmiszer feldolgozás technológiájában, termékfejlesztésében. Hagyományos és új típusú édesítőszerek, jelölésük a címkén, cukorcsökkentett, light jelölések stb.
A cukortartalom változtatásának hatása az élelmiszerek állomány tulajdonságaira.
Gyakorlati bemutató: hozzáadott cukor kiszámítása, cukorhelyettesítők mennyiségének kiszámítása, egyszerű mérőműszerek bemutatása, használata; termékfejlesztés hozzáadott cukorral és anélkül, termékkészítés; hozzáadott cukor nélküli termékek állomány-problémái, megoldási javaslatok; tápérték kiszámítása; érzékszervi bírálat.
4. 2021. december 3. Kíméletes tartósítási megoldások az élelmiszeriparban
A részletes programterv és a regisztrációs elérhetőség a meghívóban található.
Program tematikája: Tartósítási módszerek bemutatása, bevezetés a kíméletes tartósítási eljárásokba. Szuvidálás (Sous vide) és konfitálás gyakorlati bemutató: Hőmérséklet és idő szerepe, különböző hőközlő közegek, hőkezelési módok. Liofilizálás gyakorlati bemutató. Szárítás és mikrohullámú szárítási módszerek, gyakorlati bemutatóval.
A bemutató napok helyszíne: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Budai Campus, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet (ÉTTI) 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
A szakmai program költségét a NAK finanszírozza, azonban az esetlegesen felmerülő egyéb költségek (szállás, utazás, programon kívüli étkezés) a résztvevőt terhelik. A gyakorlati napon az energiacsökkentés lehetőségei programon maximum 20 fő a többi esetben maximum 12 fő részvételét tudjuk biztosítani, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget. A helyszínre történő belépés kizárólag érvényes védettségi igazolvány, vagy a védettséget igazoló applikáció bemutatásával lehetséges! A járványügyi helyzet alakulásának megfelelően az Egyetem kötelezővé teheti az orrot és szájat eltakaró maszk használatát, illetve az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően a programváltozás jogát fenntartjuk.
Az érdeklődők további információkat kaphatnak dr. Fogarassy Eszter élelmiszeripari szakértőtől a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy a +36 30 423 7537-es telefonszámon.
(NAK/dr. Fogarassy Eszter)