A NAK Békés megyei vezetőségének mutatta be a kaszaperi önkormányzat a település zöldség- és gyümölcsszárító üzemét, illetve fűszerpaprika-malmát.
A kaszaperi önkormányzat 2017-ben több mint 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a zöldség- és gyümölcsszárító üzem építésére, gépek beszerzésére. A beruházás keretében beszerzett technológia alkalmazkodik a térségben megtermelt nyersanyagok feldolgozhatóságához. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, szárító- és aszalógép a zöldségféléket, gyümölcsöket szárítással tartósítja. Az eljárás során almát, szilvát, sárgabarackot, meggyet, fűszerpaprikát, kápia paprikát, paradicsompaprikát, paszternákot, póréhagymát, sárgarépát, levélzöldséget, kaprot, vöröshagymát, zellert és fokhagymát dolgoznak fel. Az előállított zöldségkeverékekkel, aszalt gyümölcsökkel, szárított gyógynövényekkel részben a napközi otthonos konyhát kívánják ellátni, egy másik részét pedig értékesíteni kívánják.
Kun László, Kaszaper polgármesterének elképzelése, hogy minél szélesebb körben Békés megyei fogyasztókhoz kerüljenek az üzemben előállított termékek. A megtermelt árut a megyei közellátásban is szeretnék felhasználni. Ennek érdekében a polgármester meghívta a NAK Békés megyei képviselőit, hogy egy üzemlátogatás keretében ismerjék meg a termékeket, és egyeztessenek az értékesítési lehetőségekről, aminek november 30-án tett eleget Kulcsár László, a NAK megyei elnöke, valamint meghívott vendégei, Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Mintamenza Program vezetője, Dr. Maráczi Gabriella és Dr. Sárosi Tamás, mint a Mintamenza Program tagjai, Knyihár Mihály, kolbászkészítő mester.
(nak.hu)