Mintegy kétszázmillió forintból épül baromfi-vágóhíd Tiszatenyőn a Belügyminisztérium száz százalékos támogatásával. A legalább tizenöt új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást a tervek szerint 2018-tól üzemelteti az önkormányzat.

 

Még az idén megkezdődik a tiszatenyői vágóhíd építése, a beruházás költségeihez az önkormányzat is hozzájárul 8-10 millió forinttal, kiegészítve ezzel a 200 milliós belügyminisztériumi támogatást – közölte Kazinczi István (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszatenyő polgármestere. Jelenleg a kiviteli tervek előkészítése, a tereprendezés zajlik és folyamatban van a kivitelezésre kiírt közbeszerzés is. . A 420 négyzetméteres vágóhíd a víziszárnyas kivételével minden baromfi vágására, s nyolc órás munkaidőben ezer állat vágására lesz alkalmas. 

A mintegy 1700 lelkes település vezetője elmondta azt is, hogy egy magyar vállalkozás, a DÚC-BAU Kft. fürjet kíván vágatni az üzemben, és megrendelésével egy műszakot máris lekötne. A szándéknyilatkozatot már aláírt cég ötszázezer törzsállományú fürjtelepet is létesítene a községben, hogy biztosítsa az alapanyagot. Tanyasi csirkét eddig is neveltek Tiszatenyőn, a felépülő vágóhíd pedig lehetőséget teremt arra, hogy a feldolgozott termékből magasabb bevételhez jussanak a helyiek – jelentette ki a polgármester.

„Saját lábon áll” majd a vágóhíd

Kazinczi István arról is beszámolt, hogy a vágóhíd megépítéséhez negyvenezer darab földtéglára van szükség. A vályogvetés már folyamatban van a településen, az előkészületi munkákat tizenöt közmunkás végzi, így ők is részt vesznek a beruházás megvalósításában.

A közfoglalkoztatás keretében Tiszatenyőn jelenleg az önkormányzat saját telepén 80 tehenet tartanak és tejfeldolgozót üzemeltetnek. A baromfitelepen évente 40-50 ezer szárnyast, a sertéstelepen évente 800 sertést nevelnek. Ezen túl savanyító- valamint szikvízüzem is működik, továbbá Tiszatenyőről hat településre szállítják a közétkeztetésben főzött 1200 adag ételt vasárnap kivételével minden nap. A községben jelenleg 120 közfoglalkoztatott dolgozik.

A tervek szerint a vágóhíd teljes mértékben „saját lábon álló” cégként fog működni, szociális szövetkezet vagy önálló önkormányzati üzemág formájában.

(MTI)