Már 315 ezernél is több vállalkozó választotta a katát, Magyarország legegyszerűbb és legnépszerűbb adózási formáját. Ez a mezőgazdasági tevékenységet végzők számára is ajánlott.


A kisvállalkozók az eddigi kedvezmények mellett újabb köztehercsökkentéssel is számolhatnak az idén, hiszen január 1-től nyolcról tizenkétmillió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség választásának értékhatára, vagyis nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Elmondta, hogy a napokban minden katás vállalkozó elektronikus formában tájékoztató levelet kap a kedvező változásokról az adóhivataltól.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak, amelyek – az adócsökkentés politikájának köszönhetően - egyre kedvezőbbé válnak. Az alanyi adómentes vállalkozásnak – főszabály szerint – nem kell áfát felszámítania és fizetnie, valamint áfa-bevallást sem kell benyújtania a 12 milliós értékhatárig.

Varga Mihály ismertette, hogy a kata 2013-as bevezetése óta Magyarország legnépszerűbb adófajtájává vált, köszönhetően annak, hogy havi 50 ezer forint befizetésével a vállalkozó megszabadul a társasági- és személyi jövedelemadó, a járulékok és a szociális hozzájárulási adó terhétől is. Mint mondta, már 315 ezernél is több vállalkozó választotta ezt a formát. Az adózási forma amellett, hogy a legnagyobb megtakarítást biztosítja a vállalkozások számára és drasztikusan csökkenti az adminisztrációs feladatokat, még rendkívül rugalmas is. Emlékeztetett, hogy 2017-ben megduplázódott a kata bevételi határa, hatmillióról tizenkétmillióra. Az alanyi mentességet választó katásoknak 2019-ben mindössze egyetlen nyilatkozatot kell benyújtaniuk, de azt is majd csak 2020-ban. (A katát választhatják mezőgazdasági tevékenységet végző őstermelők, egyéni vállalkozók, egyéni cégek, kizárólag magánszemély tagokból álló betéti társaságok is.)

Emlékeztetett: az adórendszer fejlesztését ösztönző kormányzati lépéseknek köszönhetően Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, a harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó, valamint több kedvező adózási forma is elérhető a vállalkozások számára. Emellett az adóhivatal már harmadik éve készíti el a magánszemélyeknek a személyi jövedelemadó-bevallását, a cél az, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhei is csökkenjenek.


(Pénzügyminisztérium/nak.hu)