`

Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAMOT az elsőként indított Iskolakerti Alapozó Alprogram 2019 eredménybemutató záró-rendezvénye zárta le, amely 2019. június 25-én zajlott a Pénzügyminisztérium Pénztártermében.  


A rendezvényen a résztvevők betekintést nyertek az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM Alapozó Alprogram csomagjába. Hallhattunk a kertészeti és pedagógiai mentorálás jelentőségéről a környezeti nevelésben, továbbá a programban meghirdetett kategóriák szerint egy-egy nyertes iskola mutatta be az eddig elvégzett tevékenységeit, az elért eredményeket. Az öt, szóban is bemutatkozó iskola mellett minden nyertes iskola bemutatkozására lehetőség volt külön standokon. Az iskolák azokat a terményeket, termékeket, illetve kézműves tárgyakat hozták magukkal és mutatták meg, amelyeket az iskolakerti tevékenység ihletett.

Az aktivitás, a lelkesedés jól látható az iskolák részéről, hiszen a belvárosi, termesztő felülettel nem rendelkező iskolák is nagy számban pályáztak a programba, amelyek esetében a kert kialakítását legószerűen bővíthető magaságyások kialakításával oldják meg. Ezek pedig a Szent István Egyetem tájépítészeti hallgatói által, moduláris iskolakerti elemcsaládra kiírt tervpályázatra beküldött tervei alapján készültek el egy fogyatékkal élőket foglalkoztató asztalos műhelyben. Az így alakítható magaságyások nagy segítséget nyújtottak a gyógypedagógiai, illetve a mozgásjavító intézményeknek is, ahol a speciális tervezés, kialakítás, elhelyezés lehetővé tette a mozgássérült, illetve autista gyerekek bevonását is.

A program mindezeken túl beindította a résztvevők fantáziáját, kreativitását is, hiszen sokan új ötletekkel egészítik ki a kertészkedést. Ilyen például a Bárnai Általános Iskola, aki az Iskolakerti Alapozó Alprogramon belül a Földforgatók kategóriában vett részt, ahol például a téli időszakban a szülők bevonásával, újrahasznosított anyagok felhasználásával madáretető elkészítésére hirdettek meg családi versenyt. Az iskolák nagy része a kert nevének és lógójának kialakítására írt ki név- és rajzpályázatot, és a kiválasztásba, majd a kihelyezésbe bevonták a diákönkormányzatokat is. A megszólalók szerint az iskolák kertvezetői részére nyújtott pedagógiai és szakmai mentorálások nagyban segítik a tanárok munkáit, a kertek kialakítását és fenntartását illetően. Emellett segíti a kertek adta lehetőségek kihasználását, tantervekbe, szakkörökbe való beépítését is.  

Az Iskolakerti Alapozó Alprogram záróeseményén bemutatott jó gyakorlatok, beszámolók is bizonyítják, hogy az Iskolakertek létrehozására indított kezdeményezések meghozták a hozzá fűzött reményeket és várt eredményeket, miszerint minél több gyermek ismerkedjen meg közelebbről a kertművelés fortélyaival, a természet körforgásával és megtapasztalják a szabadban végzett munka, a gazdálkodás szépségeit. Ezt bizonyítja az is, hogy az Alprogramban meghirdetett 50 helyre több mint 350 iskola szeretett volna bekerülni.

Az Agrárminisztérium bejelentette be, hogy az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM által nyújtott lehetőségek palettája tovább szélesedik, színesedik. A jelentős szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező Kék Bolygó Alapítvány csatlakozásával lehetőség nyílik az iskolakert-fásítással az éghajlatvédelmet, annak oktatását tovább erősíteni.


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám