Elindult a NAK Tech Lab vállalkozásfejlesztési program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminál szervezésében. A mezőgazdaság megújítását szolgáló innovációs ötletekkel lehet jelentkezni.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminál (DT) a közelmúltban fogott össze, hogy közösen, együttes erővel segítsék az agrárium innovációs fejlődését akár új, eddig még nem látott ötletekkel, akár új start up vállalkozások bevonásával. Először a felek idén márciusban egy nagyszabású innovációs ötletversenyt (Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon) rendeztek, amelyen az ötven jelentkezőből kiválasztott tizenhárom csapat „küzdött meg”. Az itt győztes társulat (BeeNet) tagjainak korábban soha nem volt közük a mezőgazdasághoz, egy kis kreativitással mégis egy itt hasznosítható elképzelést mutatott be: interaktív hálózatot dolgoztak ki a méhészek, a mezőgazdasági termelők és a hatóságok közötti kapcsolattartásra. Másodjára pedig a nemzetközi piacra lépés előtt álló hazai agrár-startupok mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek.

Arról már augusztus közepén hírt adtunk, hogy a harmadik „felvonás” is készülődik. Akkor lehetett jelentkezni az október 3-i eseményre: a NAK és a DT azoknak a startupoknak a jelentkezését várták, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.
Ezt a találkozót a budapesti, Extra nevű étteremben tartották meg a szervezők. Ugyanakkor az alkalmat arra is felhasználták, hogy az együttműködés egy újabb jelentős eseményét jelentsék be: október 3-ától lehet jelentkezni a hazai mezőgazdaság megújítását segítő NAK Tech Lab vállalkozásfejlesztési programra.

Erre bárki jelentkezhet, nem előfeltétel ugyanis az agráros múlt. Bárki, akinek digitális innovációja elősegítheti a magyar agrárium fejlődését akár úgy is, hogy az eredetileg más iparág számára kitalált ötletét a mezőgazdaság követelményeihez igazítják. A részvétel egyetlen feltétele, hogy az egyén vagy társaság rendelkezzen termékének első működő prototípusával.
– Ha szétnézünk a világban, láthatjuk, hogy az agráriumban forradalmi változások zajlanak a digitális technológiák, az innovatív megoldások terjedése miatt. Ezek nagymértékben hozzájárulnak az agárgazdaság hatékonyságához, jövedelmezőségéhez, az élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok minőségének javulásához. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara missziójának tekinti, hogy ennek a fejlődésnek az élére álljon és gyorsítsa az új megoldások hazai fejlesztését, elterjedését, a hatékonyabb gazdálkodás elősegítését. Olyan ötleteket is keresünk, amelyeket nem feltétlenül az agrárium igényei ihlettek, de kreativitással, átdolgozással az alapötlet kiválóan szolgálhat az agrárszektorban felmerülő problémák, kihívások megoldására. A NAK Tech Lab inkubációs program e cél érdekében jött létre – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – Ahhoz, hogy egy jó ötletből használható termék vagy szolgáltatás legyen, fontos az üzleti szféra nyitottsága és támogatása. Mert ma még inkább az jellemző, hogy az agrárcégek „úri huncutságnak” tartják a startup-os elképzeléseket és nem tekintik úgy ezeket, hogy hosszú távon hasznukra lehet. Szeretnénk elérni, hogy ezek az újdonságok épüljenek be a mindennapjaikba. A programban részt vevő startupokat nagyvállalati szereplőkkel, agrár- és termékfejlesztési szakemberekkel és befektetési menedzserekkel kötjük össze. Már eddig is több nagyvállalatot sikerült megnyerni a programhoz (Hungrana, Bonafarm, Tesco, Axiál, Vodafone, Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő), és bízunk abban, hogy példájuk ragadós lesz.

Böszörményi-Nagy Gergely, a DT vezetője szerint három kihívás – generációváltás, klímaváltozás, technológiaváltás – van a mezőgazdaság előtt, és ez a három, akár egyszerre is, az innovációs megoldásokkal küzdhető le. Úgy vélte, ezzel a programmal társadalmi üggyé tehető a mezőgazdaság megújítása. Hozzátette, ez egy hosszú távú folyamat, amihez mindenkinek (NAK, DT, nagyvállalatok, startup-ok, finanszírozók stb.) hozzá kell tennie a maga részét. Mint mondta, a NAK Tech Lab csak egy bizonyos határig tudja segíteni ezt a folyamatot, utána már az ötletgazdák és a cégek további együttműködésén, elhivatottságán, kitartásán múlik minden.

Az inkubációs program lebonyolításáról Holán Balázs, a NAK innovációs irodájának vezetője elmondta, hogy az három részből – úgynevezett sprintből – áll, és összesen három hónapig tart. A jelentkezők közül a legígéretesebb csapatok kapnak meghívást az első részre – a háromnapos rendezvényre –, ahonnan a program későbbi szakaszaiba az ott sikeresen szereplő csapatok jutnak tovább. Ezután a Design Terminal workshopokon, konzultációkon, ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a résztvevő startupok fejlődését és a nagyvállalatokkal közös munkát. Majd az intenzív közös felkészülés és a három hónap eredményeinek bemutatására látványos záróeseményen kerül sor. Hozzátette, a végcél az, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is eladható termék jöjjön létre. De nem elsősorban a magyar piac a cél, sokkal inkább az, hogy a nemzetközi növekedést itt kezdjék el ezek a startupok.

Videós összefoglaló az eseményről itt.

Bővebb információ és a jelentkezés itt.


(nak.hu/RF)