Négy nap alatt több mint 30 ezren keresték fel a debreceni Farmer Expót, amely vasárnap este ért véget az egyetem Böszörményi úti campusán.


A legnagyobb érdeklődés a szarvasmarha-konferenciát kísérte: a Gondolkozzunk együtt a jövőről című tanácskozáson 150 szakember vett részt. A zöldség- és gyümölcs-tanácskozáson 120 gazdálkodó, a hat év után ismét megrendezett, a nyúltenyésztés hazai helyzetét elemző fórumon pedig 100 tenyésztő vett részt – tájékoztatott Vaszkó László vásárigazgató. Mint mondta, a Farmer Expón alakult meg a Kárpáti borzderes szarvasmarha-tartók egyesülete, s a debreceni vásár volt az ősi fajta első jelentős bemutatkozásának a helyszíne is.

A vásárigazgató hozzátette: a korábbi éveknél jelentősebb volt az érdeklődés az üzletember találkozók iránt. A magyar, ukrán, román, belorusz találkozókon 75 üzletember vett részt. A kiállítók is elégedettek voltak, számos üzlet jött létre az expó idején, a kézműves élelmiszerek gyártói pedig az összes terméküket eladták a négy nap alatt.

Az expón megrendezett konferenciák további összefoglalói hamarosan olvashatók lesznek a nak.hu-n.


(MTI/nak.hu)

 


Eltűnhet a szabolcsi alma?

A debreceni Farmer Expo Hortico Kertészeti Szakkiállításán az AMC támogatásával nagy területen, interaktív standdal képviseltette magát a Szabolcsi és Szatmári Alma közösség, amely az ÉKASZ Alma Terméktanács, a FruitVeB, továbbá kilenc olyan termelői szervezet összefogásával jött létre, melyek több ezer almatermelő gazdát képviselnek.
Az expo kapcsán kiadott tájékoztatójukban egy reális veszélyre hívták fel a figyelmet.
Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára szerintük siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás, a munkaerő hiánya és más problémák miatt ma elhanyagolt almáskertek tömkelegével lehet találkozni. Úgy vélik, a termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül előfordulhat, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át teljesen a magyar alma helyét.
A Szabolcsi és Szatmári Alma stand létrehozásának célja a figyelemfelkeltés volt, amely a terméktanácsok, TÉSZ-ek és termelők azon összefogását szimbolizálja, mely reményink szerint segíthet a szabolcsi alma megmentésében. (FruitVeb)