Kárpátalja kormányzója szerint alaptalan volt a megyei hatóságok múlt év végi bejelentése, amely szerint afrikai sertéspestisben pusztult el több vaddisznó Nagyszőlősön. Ettől függetlenül a NÉBIH szigorú intézkedéseket léptetett életbe a keleti határ mentén.

 

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója a Moskal.in.ua személyes honlapján csütörtökön azt írta: „a megyei állami fogyasztóvédelmi szolgálat elhamarkodottan, a szakértői vizsgálat eredményét nem megvárva egész Ukrajnában szétkürtölte, hogy Kárpátalján afrikai sertéspestist mutattak ki".
A nagyszőlősi járási állami fogyasztóvédelmi szolgálat a múlt év utolsó napjaiban közölte a sajtóval, hogy az egyik nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult három vaddisznó tetemeiből vett mintákban afrikai sertéspestis kórokozóját mutatta ki a lembergi (Lviv) regionális állatorvosi laboratórium vizsgálata. (Idehaza a NÉBIH adott erről tájékoztatást.) Óvintézkedésként a szálloda gazdaságát 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, az ott tartott vaddisznókat és malacokat leölték és elégették. Egyúttal 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát.

– Amennyiben a hír igaz, úgy az Magyarország számára rendkívül kedvező – kommentálta az információt az MTI-nek csütörtökön Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az információt kommentálva. Az országos főállatorvos hozzátette: a magyar állategészségügyért felelős hatóság ugyanakkor még nem kapott hivatalos értesítést Ukrajnából, hogy mely minták vizsgálata lett negatív.


Idehaza azért óvatos Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mint a Magyar Idők írta, egyelőre sikerült elkerülni az afrikai sertéspestis megjelenését a hazai állományban, és NÉBIH szakemberei mindent meg is tesznek a járvány megelőzéséért.
A leginkább veszélyeztetett keleti országrészben különösen szigorú intézkedésekkel próbálják megelőzni a betegség megjelenését. A NÉBIH a lappal közölte, egy esetleges járvány megállítása nagyon nehéz feladat, a vírus ugyanis rendkívül ellenálló: az elhullott állatok tetemében, környezetében, sertéseredetű termékekben hónapokig, vagy akár évekig is fertőzőképes marad. A hangsúly tehát a megelőzésen van, amiben az ágazat minden szereplőjére és a vadászokra is számít a hatóság.


Az ukrán határhoz közel eső településeken az állategészségügyi szolgálat munkatársai a napokban felkeresik az állattartókat és nyilvántartásba veszik az állományt, valamint ellenőrzik azt is, hogy kültéren kettős kerítés mögött vannak-e a sertések. Az elhullott állatokból mintát vesznek, amit tesztelnek sertéspestisre is. Emellett a piacokon fokozottan ellenőrzik a sertéseredetű termékek származását és forgalmazását, az Ukrajna felől érkezőktől a határátkelőkön pedig elkoboznak minden olyan ételt, ami sertésből készült. Az erdőket folyamatosan járják a vadásztársaságok, és vaddisznótetemeket keresnek.
A lap szerint a szigorú intézkedések ellenére sem zárható ki, hogy egy fertőzött vaddisznó magyarországi sétája alatt nem hozza be a vírust az országba. Ha ez bekövetkezik, komoly károk jelentkezhetnek a sertéságazatban.

 


(MTI – Magyar Idők)